thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Domowa pizza orkiszowa
  1. Składniki na ciasto:
    - 400 g mąki orkiszowej,
    - 220 g wody,
    - 30 g oliwy z oliwek,
    - 20 g świeżych drożdży,

    Składniki na sos:
    - 4 łyżki jogurtu naturalnego,
    - 1 łyżeczka majonezu,
    - garść liści natki pietruszki,
    - 2 ząbki czosnku,
    - sól i pieprz do smaku.

    *Dodatkowo:
    - 200 g mozzarelli,
    - passata do posmarowania pizzy (mogą być tez pomidory w puszce czy ketchup)
    - dowolne dodatki na pizzę.

    Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, wymieszać 20 sekund/obroty 2.
    Dodać mąkę, cukier, sól, oliwę z oliwek, zagnieść 2 min/Interwał.
    Ciasto przełożyć do innego naczynia i zostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
    Kostkę mozzarelli pokroić na większe kawałki i rozdrobnić 7 sekund/obroty 5. Powtórzyć siekanie 5 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia.
    Przygotować sos.
    Do naczynia włożyć czosnek, liście natki pietruszki – rozdrobnić 5 sekund/obroty 7.
    Zgarnąć kopystka na dno naczynia.
    Dodać jogurt, majonez, sól, pieprz (lub dowolne przyprawy) i wymieszać 5 sekund/obroty 7.
    Przełożyć do naczynia do serwowania.

    Ciasto wyłożyć na blat obficie obsypany mąką, delikatnie wyrobić usuwając pęcherzyki powietrza. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt przygotowanej blaszki.
    Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować pomidorami z puszki lub passatą.
    Ułożyć na spodzie ulubione dodatki, wierzch posypać mozzarellą.
    Piec ok. 25 min (do zarumienienia) w temperaturze 220 °.

    wykonanie na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=L8gEuKKDPiY&t=6s

Porady

Dodatki do pizzy ze zdjęcia:
Pizza nr 1: biała cebula, pieczarki, pomidorki koktajlowe, czerwona papryka, mozzarella.
Pizza nr 2: czerwona cebula, pomidor, żółta papryka, mozzarella.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Najlepsza, domowa pizza orkiszowa

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: