Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 19/01/19
zmieniono dnia: 19/01/19
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki na ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej,
- 220 g wody,
- 30 g oliwy z oliwek,
- 20 g świeżych drożdży,
Składniki na sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- garść liści natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
*Dodatkowo:
- 200 g mozzarelli,
- passata do posmarowania pizzy (mogą być tez pomidory w puszce czy ketchup)
- dowolne dodatki na pizzę.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, wymieszać 20 sekund/obroty 2.
Dodać mąkę, cukier, sól, oliwę z oliwek, zagnieść 2 min/Interwał.
Ciasto przełożyć do innego naczynia i zostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
Kostkę mozzarelli pokroić na większe kawałki i rozdrobnić 7 sekund/obroty 5. Powtórzyć siekanie 5 sekund/obroty 5. Przełożyć do innego naczynia.
Przygotować sos.
Do naczynia włożyć czosnek, liście natki pietruszki – rozdrobnić 5 sekund/obroty 7.
Zgarnąć kopystka na dno naczynia.
Dodać jogurt, majonez, sól, pieprz (lub dowolne przyprawy) i wymieszać 5 sekund/obroty 7.
Przełożyć do naczynia do serwowania.
Ciasto wyłożyć na blat obficie obsypany mąką, delikatnie wyrobić usuwając pęcherzyki powietrza. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt przygotowanej blaszki.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować pomidorami z puszki lub passatą.
Ułożyć na spodzie ulubione dodatki, wierzch posypać mozzarellą.
Piec ok. 25 min (do zarumienienia) w temperaturze 220 °.
wykonanie na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=L8gEuKKDPiY&t=6s
Domowa pizza orkiszowa
Porady
Dodatki do pizzy ze zdjęcia:
Pizza nr 1: biała cebula, pieczarki, pomidorki koktajlowe, czerwona papryka, mozzarella.
Pizza nr 2: czerwona cebula, pomidor, żółta papryka, mozzarella.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Z przepisu wykorzystałam tylko ciasto. Dodatki dałam wg upodobań, ale musze powiedzieć, że jest pyszne!! Ciasto pięknie wyrosło