Składniki
ciasto
- 10 gramów oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 175 gramów wody
- 1 łyżeczki cukru
- 20 gramów drożdży
nadzienie
- 6 pomidorków daktylowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczki oregano
- 6 oliwek czarnych bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 8 plasterków cienkiego salami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 1min30s/37*C/obr.2
2.Dodać mąkę, sól i oliwę wyrobić 2min30s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. 10 min przed upływem godziny rozgrzać piekarnik do 200*C.
1. Do naczynia włożyć czosnek, oliwki, oregano, bazylię, sól i 30 g oliwy. Rozdrbnić 5s/obr.5
2. Pomidorki przekroić na połówki .
3. Pomidorki i plasterki salami zalać oliwą z dodatkami i odstawić na 10 min. (najlepiej w czasie kiedy rozgrzewamy piekarnik)
4. Ciasto po godzinie wyjąć posmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć na blaszkę również posmarowaną oliwą o wymiarach ok.22x28cm, rozprowadzić równomiernie (grubość ok.1,5cm).
5. Palcami robić wgłębienia w cieście wsadzać w rządkach pomidorki wypukłą częścią do dołu oraz salamii zwinięte w różyczki.
6. Resztą marynaty posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-25 min, aż będzie rumiane.
Ciasto
Nadzienie i pieczenie
Porady
Salami najlepiej by było cieniutko pokrojone, ja używam pakowanego z jednego ze znanych dyskontów.
Focaccia świetnie smakuje sama, ale też jako dodatek do zup kremów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja,moi goście byli zachwyceni POLECAM
Wyszła super ! Robiłam naraz 4 blachy. Jedyne co, to trzymałam w piekarniku 40 min. Dodatkowo przed ułożeniem dodatków całość posmarowałam pesto z pomidorów.
Wspaniałe i proste danie,.polecam
Are you sure to delete this comment ?