thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 20/04/11
zmieniono dnia: 22/03/16

Składniki

  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 szkl. mleka
  • dodać:
  • 700 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka, roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
  • lukier: szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami wrzątku
  • 30 g drożdży
  • Ciasto drożdżowe:

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Sposób przygotowania:

     

    1. Do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, mleko 40s /Varoma/ obr. 2, wymieszać 5sek/ obr 5

    2. Dodać mąkę, jajka, olej, sól wymieszać 3 min/ Interwał

    3. Ciasto zostawić w naczyniu, tak długo aż podrośnie pod pokrywę

    4. Następnie włączyć na 50 sek /Interwał (pomagać w mieszaniu kopystką).

     Do wykonania koszyczka potrzebne są:

    -miska żaroodporna np. o średnicy 18cm posmarowana z zewnątrz olejem

    -kilka wykałaczek

    1. Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1cm. Pokroić na 1cm paski. Na papierze do pieczenia zacząć zaplatać paski zaczynając od 2 złożonych na krzyż a następnie dokładać po jednym pasku poziomo oraz pionowo zaplatając je tak aby powstała gęsta siatka.

    2. Tę siatkę z ciasta ostrożnie nałożyć na miskę, delikatnie ją docisnąć z każdej strony i wyrównać brzeg odcinając nadmiar ciasta. To odcięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na wąski ale bardzo długi prostokąt i pokroić na paski.

    3. Skręcając po 2 paski zrobić sznurek, z którego uformować małą obręcz, która będzie podstawą do koszyczka, dużą obręcz na wykończenie brzegu koszyczka i pałąk.

    4. Plecionkę na misce, obie obręcze i pałąk posmarować żółtkiem.

    5. Koszyk piec 40min / temp 180°C

    6. Luźne dodatki piec 20min / temp 180°C

    7. Po wystudzeniu ciasta delikatnie wyciągnąć miskę. Gęstym lukrem połączyć wszystkie części koszyczka. Przymocowanie małej obręczy i pałąka można wzmocnić jeszcze wykałaczkami, które sprytnie wbić tak aby ich nie było widać a wystające części odciąć.

     

    /PS. Z tego ciasta wychodzą pyszne precle, podobne w smaku do obwarzanków krakowskich/

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DROŻDŻOWY KOSZYCZEK ŚWIĄTECZNY

Wydrukuj:

Komentarze