- TM 31
Składniki
- 4-5 łyżek cukru
- 1 szkl. mleka
- dodać:
- 700 g mąki
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka, roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
- lukier: szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami wrzątku
- 30 g drożdży
- Ciasto drożdżowe:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego dodać drożdże, cukier, mleko 40s /Varoma/ obr. 2, wymieszać 5sek/ obr 5
2. Dodać mąkę, jajka, olej, sól wymieszać 3 min/ Interwał
3. Ciasto zostawić w naczyniu, tak długo aż podrośnie pod pokrywę
4. Następnie włączyć na 50 sek /Interwał (pomagać w mieszaniu kopystką).
Do wykonania koszyczka potrzebne są:
-miska żaroodporna np. o średnicy 18cm posmarowana z zewnątrz olejem
-kilka wykałaczek
1. Ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1cm. Pokroić na 1cm paski. Na papierze do pieczenia zacząć zaplatać paski zaczynając od 2 złożonych na krzyż a następnie dokładać po jednym pasku poziomo oraz pionowo zaplatając je tak aby powstała gęsta siatka.
2. Tę siatkę z ciasta ostrożnie nałożyć na miskę, delikatnie ją docisnąć z każdej strony i wyrównać brzeg odcinając nadmiar ciasta. To odcięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na wąski ale bardzo długi prostokąt i pokroić na paski.
3. Skręcając po 2 paski zrobić sznurek, z którego uformować małą obręcz, która będzie podstawą do koszyczka, dużą obręcz na wykończenie brzegu koszyczka i pałąk.
4. Plecionkę na misce, obie obręcze i pałąk posmarować żółtkiem.
5. Koszyk piec 40min / temp 180°C
6. Luźne dodatki piec 20min / temp 180°C
7. Po wystudzeniu ciasta delikatnie wyciągnąć miskę. Gęstym lukrem połączyć wszystkie części koszyczka. Przymocowanie małej obręczy i pałąka można wzmocnić jeszcze wykałaczkami, które sprytnie wbić tak aby ich nie było widać a wystające części odciąć.
/PS. Z tego ciasta wychodzą pyszne precle, podobne w smaku do obwarzanków krakowskich/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto nie wyrosło, jest twardawe, co robię nie tak? Czy na pewno pierwszy krok- 40s/ varoma jest dobry? Nie zdąży się chyba to wszystko podgrzać..
wygląda rewelacyjnie! pozwolę sobie zrobić na święta
ile wczesniej mozna przygotowac koszyczek? czy ciasto nie plesnieje?
po prostu WOW!
Super,muszę taki zrobić ))
Wspaniały, zrobię z pewnością
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
WIELKIE DZIĘKI !!! Ja zrobiłam koszyk a ON zrobił furorę podczas święcenia.
Obarzanki również wychodzą bardzo smaczne.
Tynka
cos niesamowitego. strasznie mi sie podoba!! Moze odwaze sie ... gratuluje
Dzięki wielkie nie doczytałam:/
Tynka
W sposobie przygotowania jest info o misce o śr. 18cm
Pozdrawiam Mixi
Are you sure to delete this comment ?