thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 16/11/21
zmieniono dnia: 20/05/22

Składniki

Chleb portugalski

  • 720 gramów mąka pszenna, Typ 450 lub 500
  • 500 gramów wody
  • 14 gramów drożdży świeżych
  • 10 gramów soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Mąkę umieścić w naczyniu miksującym i dodać wodę i ustawić obr. 6/ czas 20 sekund.
    2.Pozostawić w naczyniu miksującym na 40 minut.
    3.Następnie dodać drożdże i sól,
    ustawić obr. interwałCiasto"Ciasto" czas 6 minut.
    4. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Umieścić naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika.
    6. Następnie dobrze posypać papier do pieczenia mąką i wyłożyć ciasto, uformować lekko dłońmi prostokąt, następnie złożyć jeden bok do środka i drogi bok na pierwszy.
    Można naciąć ostrym nożem.
    7. Piec 20 minut, następnie przykryć papierem do pieczenia wierzch chleba i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni I piec jeszcze ok 35 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski

Wydrukuj:

Komentarze