Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 16/11/21
zmieniono dnia: 20/05/22
Składniki
Chleb portugalski
- 720 gramów mąka pszenna, Typ 450 lub 500
- 500 gramów wody
- 14 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Mąkę umieścić w naczyniu miksującym i dodać wodę i ustawić obr. 6/ czas 20 sekund.
2.Pozostawić w naczyniu miksującym na 40 minut.
3.Następnie dodać drożdże i sól,
ustawić obr. interwał"Ciasto" czas 6 minut.
4. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Umieścić naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika.
6. Następnie dobrze posypać papier do pieczenia mąką i wyłożyć ciasto, uformować lekko dłońmi prostokąt, następnie złożyć jeden bok do środka i drogi bok na pierwszy.
Można naciąć ostrym nożem.
7. Piec 20 minut, następnie przykryć papierem do pieczenia wierzch chleba i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni I piec jeszcze ok 35 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej przypieczony dla chrupiącej skórki
Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 220g pszennej jasnej. Wyszedł bardzo dobry.
Zapomniałam o gwiazdach
Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam temperatury. 50 g mąki podminiam na pełnoziarnistą
Chlebek super.
Nawet po 3 dniach jest smaczny i się nie kruszy. Polecam
Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ? Upiekł się w środku ale o chrupiącej skórce mogę pomarzyć ;( wygląda dosłownie jak surowe ciasto .
Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam
Monwie:😃
MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian
Iwona_2033:bardzo się cieszę
Are you sure to delete this comment ?