thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

nadzienie

  • 100 g sera białego typu włoskiego
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 jajka

ciasto drożdżowe

  • pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 g oliwy
  • 10 g drożdży
  • 150 g wody
  • 220 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chaczapuri adżarskie
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2.Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

    Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubemtmrc_emoticons.))

    Nadzienie:

    Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.

    Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.

    Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.

Porady

Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chaczapuri adżarskie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?