



- TM 31
Składniki
FARSZ NA OSTRO
- 1 ząbek czosnku
- 70 g sera feta
- 2-5 pieczarek
- 1 cebula
- 250 g sera capreggio (typu włoskiego)
- 40 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to odsączonych)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- 1/2 łyżeczki pieprzu
CIASTO
- 40 g świeżych drożdzy
- 20 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 470 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mleka
SOS
- 40 g suszonych borowików
- 300 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 szczypty pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej (lub gotowa zasmażka)
FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie)
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 100 g moreli suszonej
- 20 g rodzynek
- 10 g płatków migdałowych
LUKIER DO SŁODKIEGO WYDANIA
- 200 g cukru pudru
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cyrtyny
- 5 g kakao o smaku truskawkowym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CIASTO:
Mleko, cukier i drożdże podgrzać 3 min./ 37*C/ obr. 1.
Dodać resztę składników i wyrobić 2-3 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą osobno rozwałkować. Miarką wycinać krążki i nakładać po łyżeczce farszu. Układać na Varomie.
Nadmiar bombek (te, które nie zmieszczą się na Varomie) polecam upiec w piekarniku ok. 20-30 min./160*C - można posmarować żółtkiem (namalować pędzelkiem kratkę, kropki lub paski) i posypać sezamem.
FARSZ NA OSTRO:
Cebulę, czosnek i pieczarki zmielić 5 s./obr.8. DOdać 5 g oliwy i dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać 5s./ obr. 5.
Przełożyć do innego naczynia, a
"Blokada naczynia miksującego" umyć.
FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie):
Wszystkie składniki wymieszać 10 s./ obr. 5.
LUKIER:
Cukier połaczyć z wodą, sokiem z cytryny i kakaem - wymieszać 20-30s./ obr. 3-4.
SOS:
Do
"Blokada naczynia miksującego" włóż składniki sosu. Zamknij pokrywę, ułóż Varomę i paruj 15 min./Varoma/obr. 1.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Koniecznie Ewelinko, ale polecam je nie tylko na święta. Są fajną przystawką albo na słodko jak ciasteczka do dekoracji
Bombki są pyszne
Muszę je upiec na święta!!