Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 26/01/18
zmieniono dnia: 28/01/18
Składniki
Bakaliowiec - orzechowiec
- 1 opakowania migdałów, w płatkach, do posypania
- 1 opakowania orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 1 opakowania orzechów nerkowca, surowych
- 1 opakowania orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 200 g płatków owsianych
- 1 opakowania daktyli, suszonych, bez pestek
- 1 opakowania rodzynek sułtanek
- 1 opakowania fig, suszonych
- 1 łyżki słonecznika łuskanego, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki, oprócz masła, proszku do pieczenia i cynamonu. Płatki migdałów i łyżkę pestek słonecznika zostawiamy do posypania.
2. Mielimy 10s/obr.10
3. Dodajemy pokrojone masło, proszek do pieczenia oraz cynamon.
4. Mieszamy 5s/obr. 6
5. Przekłdamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Pieczemy przez 40 min w 180 stopniach
Ciasto ma bardzo kruchą konsystencję, ale mimo tego jest fantastyczne w smaku!
Smacznego!
Porady
Ilość i rodzaj orzechów według własnych upodopań.
Można dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany, wtedy konstystencja będzie bardziej zbita. Jeśli nie chcecie podnosić kaloryczności śmietana jest niepotrzebna
Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
You’ve covered everything about blank clothing I needed to know. Thanks a lot!
Leonek2013:
GOCHA555: uzupełniłam składniki, nie wiem dlaczego nie zapisały się na samym początku. Swoją drogą i tak zazwyczaj wszystko dodaje na oko 😀
W składnikach brakuje proszku do pieczenia, masła i cynamonu. Ile tego ma być?
Wyprobuje i skomentuje