thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/12/12
zmieniono dnia: 19/12/14

Składniki

masa budyniowa

  • 30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki, 2 ziemniaczanej, 2 wrocławskie
  • 450 g mleka
  • 1 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy 1 opakowanie

masa orzechowa

  • 2 łyżki miodu
  • 120 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 200 g orzechów

ciasto

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki Sody spożywczej
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka kurze
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g margaryny
  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    przygotowanie ciasta
  1. wszytkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksujacego (margarynę pokroic na kawałki), wymieszać przy pomocy kopystki 50s/ obr 5. Ciasto podzielić na 3 części ,rozwałkować na wielkość blaszki,  2 części upiec w piekarniku temp 170 C 15-20 minut. Trzecią cześć upiec z masą orzechową. 

    MASA ORZECHOWA: orzechy włoskie rozdrobnić 2s/obr 5 , dodać pozostałe składniki , smażyć 15 min/80 C/ obr 2, przełożyć masę na trzecią cześć ciasta i upiec.

    W tym czasie przygotować masę budyniową

    wszystkie składniki , oprócz masła wrzucić do naczynia miksującego, podgrzewać 8 minut/ 90c/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr 3. wystudziic budyń, wyłożyć na miseczkę , ucierać masło obr 4-5 , powoli dokładać budyń , utrzeć na pulchną masę 

    PRZEKŁADAĆ W KOLEJNOŚCI OD DOŁU

    - 1 placek

    -2 powidła śliwkowe

    -3 masa budyniowa

    -4 placek

    -5 powidła śliwkowe

    -6 masa budyniowa

    -7 placek z orzechami

    smacznego, najlepszy jest za parę dni

Porady

Kilka orzechów zostawiam i kroje nożem w większe kawałki które posypuję na górę trzeciej części ciasta.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

orzechowiec babci Janki

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 5, 2020 at 11:15

    Acha moglby ktos jeszcze powiedziec, gdzie przechowuje ciasto przez te trzy dni?

    czy ono powinno stac w lodowce?

    czy np. Piwnica wystarczy? Lub po prostu w kuchni niech sobie stoi.

  • września 5, 2020 at 11:10

    Zaznaczam, iz ciasto dopiero prawie gotowe, ale mam pare uwag co do przepisu:

    - brakuje mi informacji do czego jest potrzebny motylek, moze do budyniu? W ktoryms momencie jest tez mowa o kopystce, w ogole mi to nie pasowalo, zeby tak to miesZac...jest ta informacja prawidlowa?

    - w skladnikach nie ma wymienionych powidel

    - orzechy nie mielilam jak w przepisie tylko polamalam na drobne kawalki a i tak zrobila sie taka maź, nie tak wyglada oryginalnie orzechowiec. Mysle, ze nastepnym razem smazylabym normalnie na patelni, moze to by pomoglo?
    widze w komentarzach, iz niektorzy posypuja jeszcze wiecej tych orzechow w kawalkach, aby ladnie wygladalo, ale teraz mam wierzch wyschniety, co najlepiej posmarowac aby sie kleily?jakis karmel? (Jak robicie?)

  • grudnia 28, 2018 at 12:44
    5.0

    Bardzo pyszny orzechowiec. Przypomina mi ten, który robiła moja Babcia Love
    - Masa zaraz po zrobieniu była lekko płynna, dopiero po włożeniu orzechowca do lodówki stężała.
    - Nie do końca wiedziałam czy używać motylka do ubijania tej masy (?) czy nie?
    - Ciasto od spodu było wilgotne i trochę przy przekładaniu się rozwalało. Jak myślisz trzeba je ostudzić, a może dłużej piec?
    - Uwaga, potrzebne są blachy tego samego rozmiaru Big Smile
    - Posmarowałam obie warstwy bardzo cienką warstwą powidła śliwkowego domowej roboty. Było prawie niewyczuwalne i tak było dla mnie super, choć niektórzy woleliby więcej :P
    - Czy górę ciasta posypujecie pokruszonymi orzechami przed czy po pieczeniu? Bo faktycznie poprawiłoby to estetykę ciasta.

    Biorąc pod uwagę, że to moje drugie ciasto jakie robiłam w życiu, nie wyszło źle, ale musiałam się sporo nagimnastykować i nie wszystko dla laika w tym przepisie jest oczywiste tmrc_emoticons.)

  • grudnia 24, 2018 at 07:23
    5.0

    Zrobiłam to ciasto po raz drugi na święta. Ciasto zrobione w mniejszej blaszce wyszło mega wysokie i mega bogate. Zrezygnowałam z powideł bo mi rok temu przeszkadzały. Do kremu budyniowego dodalam pokruszone orzechy wloskie. Tam gdzie miód nie dodawalam juz cukru. Ale pycha! Góra ciasta pomalowana kajmakiem i posypaną orzechami. Na bogato! Teść stwierdził że ciasto działa na niego jak narkotyk!

  • grudnia 13, 2018 at 22:22

    Czy można spytać ile trzeba mieć powideł na te dwie warstwy? I jaki najlepiej mieć rozmiar blaszki? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • marca 26, 2018 at 13:36

    PRZEPYSZNE

  • stycznia 4, 2018 at 15:42

    Pyszne ciacho Lol

  • stycznia 4, 2018 at 13:10

    Orzechowca robiłam na święta. Powidła doskonale łamią słodycz. Cudowny smak, niezbyt trudny do przygotowania. Wyszedł dość wysoki - takie królewskie ciasto. Wszystkim bardzo smakowało!

  • grudnia 10, 2017 at 19:26

    Rewelacja.Moja córcia uwielbia to ciasto.Smile

  • września 19, 2017 at 16:54

    NAJLEPSZY ORZECHOWIEC JAKI JADŁAMtmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: