Składniki
masa budyniowa
- 30 g cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki, 2 ziemniaczanej, 2 wrocławskie
- 450 g mleka
- 1 kostki masła
- 1 cukier waniliowy 1 opakowanie
masa orzechowa
- 2 łyżki miodu
- 120 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- 200 g orzechów
ciasto
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki Sody spożywczej
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka kurze
- 3 łyżki oleju
- 200 g margaryny
- 500 g mąki tortowej
- 200 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszytkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksujacego (margarynę pokroic na kawałki), wymieszać przy pomocy kopystki 50s/ obr 5. Ciasto podzielić na 3 części ,rozwałkować na wielkość blaszki, 2 części upiec w piekarniku temp 170 C 15-20 minut. Trzecią cześć upiec z masą orzechową.
MASA ORZECHOWA: orzechy włoskie rozdrobnić 2s/obr 5 , dodać pozostałe składniki , smażyć 15 min/80 C/ obr 2, przełożyć masę na trzecią cześć ciasta i upiec.
W tym czasie przygotować masę budyniową
wszystkie składniki , oprócz masła wrzucić do naczynia miksującego, podgrzewać 8 minut/ 90c/"Obroty wsteczne" obr 3. wystudziic budyń, wyłożyć na miseczkę , ucierać masło obr 4-5 , powoli dokładać budyń , utrzeć na pulchną masę
PRZEKŁADAĆ W KOLEJNOŚCI OD DOŁU
- 1 placek
-2 powidła śliwkowe
-3 masa budyniowa
-4 placek
-5 powidła śliwkowe
-6 masa budyniowa
-7 placek z orzechami
smacznego, najlepszy jest za parę dni
przygotowanie ciasta
Porady
Kilka orzechów zostawiam i kroje nożem w większe kawałki które posypuję na górę trzeciej części ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Acha moglby ktos jeszcze powiedziec, gdzie przechowuje ciasto przez te trzy dni?
czy ono powinno stac w lodowce?
czy np. Piwnica wystarczy? Lub po prostu w kuchni niech sobie stoi.
Zaznaczam, iz ciasto dopiero prawie gotowe, ale mam pare uwag co do przepisu:
- brakuje mi informacji do czego jest potrzebny motylek, moze do budyniu? W ktoryms momencie jest tez mowa o kopystce, w ogole mi to nie pasowalo, zeby tak to miesZac...jest ta informacja prawidlowa?
- w skladnikach nie ma wymienionych powidel
- orzechy nie mielilam jak w przepisie tylko polamalam na drobne kawalki a i tak zrobila sie taka maź, nie tak wyglada oryginalnie orzechowiec. Mysle, ze nastepnym razem smazylabym normalnie na patelni, moze to by pomoglo?
widze w komentarzach, iz niektorzy posypuja jeszcze wiecej tych orzechow w kawalkach, aby ladnie wygladalo, ale teraz mam wierzch wyschniety, co najlepiej posmarowac aby sie kleily?jakis karmel? (Jak robicie?)
Bardzo pyszny orzechowiec. Przypomina mi ten, który robiła moja Babcia
- Masa zaraz po zrobieniu była lekko płynna, dopiero po włożeniu orzechowca do lodówki stężała.
- Nie do końca wiedziałam czy używać motylka do ubijania tej masy (?) czy nie?
- Ciasto od spodu było wilgotne i trochę przy przekładaniu się rozwalało. Jak myślisz trzeba je ostudzić, a może dłużej piec?
- Uwaga, potrzebne są blachy tego samego rozmiaru
- Posmarowałam obie warstwy bardzo cienką warstwą powidła śliwkowego domowej roboty. Było prawie niewyczuwalne i tak było dla mnie super, choć niektórzy woleliby więcej :P
- Czy górę ciasta posypujecie pokruszonymi orzechami przed czy po pieczeniu? Bo faktycznie poprawiłoby to estetykę ciasta.
Biorąc pod uwagę, że to moje drugie ciasto jakie robiłam w życiu, nie wyszło źle, ale musiałam się sporo nagimnastykować i nie wszystko dla laika w tym przepisie jest oczywiste
Czy można spytać ile trzeba mieć powideł na te dwie warstwy? I jaki najlepiej mieć rozmiar blaszki? Pozdrawiam
PRZEPYSZNE
Pyszne ciacho
Orzechowca robiłam na święta. Powidła doskonale łamią słodycz. Cudowny smak, niezbyt trudny do przygotowania. Wyszedł dość wysoki - takie królewskie ciasto. Wszystkim bardzo smakowało!
Rewelacja.Moja córcia uwielbia to ciasto.
NAJLEPSZY ORZECHOWIEC JAKI JADŁAM