thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

biszkopt

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g łyżka mąki ziemniacznej
  • 125 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 czubate łyżki proszek do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
    1. BISZKOPT
    2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
    4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
    6. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
    7. KREM
    8. 2 bulki zalac 375g mleka -zaczekac a z sie nasacza.Nastepnie kiedy beda juz wystarczajaco miekke zmiksowac.250g mleka zagotowac dodac 250g cukru i 100g wiorek zagotowac.Zaczekac az wystygnie. Polaczyc mleko z bulkami razem z zagotowana masa z garka-do tego dodac 125g masla,mieszajac do momomentu az otrzymamy jednolita mase.
    9. Biszkopt przeciac na pol-nakropic cytryna z woda lub spirytusem-na 1 przekrojony biszkopt nalozyc mase,nastepnie na mase 2 biszkopt i znowu mase.Na mase poukladac biszkopty wedlug uznania,zagotowac galaretke kiedy bedzie juz wystarczajaco zimna polac na ulozone biszkoty. Kiedy galaretka juz calkowicie zastygnie na ciescie,wyrobic mase czekoladowa a na to posypac wiorki kokosowe. Zycze smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto ala Ola

Wydrukuj:

Komentarze