Składniki
lukier różowy
- 30 g soku z malin lub żurawiny
- 200 g cukru
- 10 g soku cytryowego, z wyciśniętej cytryny
CIASTO
- 125ml mleka
- 1 łyżkę oleju
- 400g mąki
- 40g drożdży świeżych
- 90g masła
- 90g cukru
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4
2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto "Ciasto" 5 minut
3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku
Pieczenie
poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem
1. 20 minut temp.40 stopni
2.10 minut temp. 80 stopni
3. 30 minut temp.180 stopni
Wystudzoną babkę polać lukrem
Ciasto
Porady
Babka zawsze wychodzi
jakiś cudowny przepis
nie obawiać się wrzącego mleka
i wyrastania ciasta w piekarniku
można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi
Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać 10-15 g wody lub soku cytrynowego i dalej ucierać kilka sekund. Gęstośc lukru zależy od gęstości dodanego soku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Babka przepyszna, łatwa w wykonaniu . Ja robiłam ze zwykłym lukrem.dosłownie zniknęła ze stołu.
czyli zrobiłaś wg podstawowego przepisu który zamiesciłem
Pyszna. Wyszła idealna, ani nie za sucha, ani nie za mokra. Nie robiłam lukru bo już wystarczy tych słodkości świątecznych. Dziś zjedliśmy ją zamiast pieczywa.
karola
Babka SUPER! Tylko lukier nie bardzo wyszedł - nie rozpuścił się cukier. Ale i tak babka znikała szybciutko.
Witam faktycznie bardzo szybko się robi.Babka jest bardo zbita ale wilgotna do końca.Polałam lukrem do którego dałam sok cytrynowy jak w przepisie i do zabrawienia syrop malinowy .Babka pachniała,była różowa i dla mnie słodsza .Bardzo ładnie wyglądała z tym lukrem Pozdrawiam
Krystyna
Wiesz, ciasto drożdżowe nigdy nie jest "mokre" w środku. Moja babka jednak utrzymywała długo świeżość. Wszystko chyba jednak zależy od maki , czasu pieczenia i samego piekarnika
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wyrosła pięnie ale jak sucha w środku
Do zimnego piekarnika
bo zimny piekarnik ma temp,ok 20 stopni tyle co w kuchni
a wsadzac do zimnego czy nagrzanego piekarnika? Wyglada super!
Przepis jest SUper juz robialm wiele ciast drożdzowych , ale to jestbłyskawiczne i smakowite , dodaje jeszcze kieliszek rumu , dla lepszego aromatu i daje mniej cukru.POLECAM na SWieta
Are you sure to delete this comment ?