Składniki
Masa śmietanowa
- 2 łyżki żelatyny
- 600 g śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
Lukier - poncz
- 100 g cukru pudru
- 1 cytryna, sok
- sok z obranych grejpfutów
- 250 g wody
Ciasto
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 30 g kakao
- 6 różowych grejpfrutów
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czekolada mleczna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 3 min/obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.
2. Założyć motylek. W "Blokada naczynia miksującego" urzeć żółtka z 150 g cukru do momentu otrzymania jednolitej puszystej konystencji obr.3-4. Następnie zmniejszyć obroty na poz. "Mieszanie" i stopniowo dodawać wcześniej ubitą pianę z białek oraz mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatną, jednolitą konsystencję przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy/blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez ok. 25 min.
3. Grejpfruty obrać, usuwając z nich białą skórę. Podzielić na cząstki, zebrać sok. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wodę (250 g), cukier, sok z cytryny, sok z grejpfrutów. Zagotować 4 min./60 st.C/obr.1-2. Przełożyć do innego naczynia. Przestudzić.
4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Ostudzić. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i wsypać cukier, ubijać ok. 1 min./poz.3-4. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę.
5. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozłożyć cząstki grejpfruta i zalać ciepłym lukrem. 3/4 ubitej śmietany umieścić na cząstkach grejpfruta i przykryć drugim blatem ciasta. Ten blat również nasączyć pozostałym lukrem. Wierzch posmarować reszą śmietany i ozdobić wiórkami czekoladowymi (z wcześniej przygotowanej czekolady). Ewentualnie przyozdobić według własnych upodobań smakowych i inwencji twórczych.
SMACZNEGO
Tort z grejpfrutami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?