thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Masa kajmakowa

  • 50 g masła
  • 300 g cukru
  • 400 g mleka 3,2%
  • 15 g migdałów bez skórki
  • 15 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady deserowej

Masa mascarpone

  • 50 g amaretto
  • 100 g suszonej moreli
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml (1/2 MT) gorącej wody
  • 200 g śmietany kremówki 30%, (schłodzonej)

Poncz

  • 100 g gorącej wody
  • 1/2 cytryny, (sok)
  • 50 g amaretto
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Biszkopt

  • 5 g amaretto
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 6 jaj, (zimnych)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Nagrzewamy piekarnik do 170*C. Na pokrywie odważamy cukier, a w osobnej miseczce mąki (przesiewamy je). Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek na noże i ubijamy białka z solą 5 min./obr. 3-4. Po 3 min. przez otwór dodajemy cukier. Wlewmy żółtka i mieszamy 30s./ obr. 2. Dodajemy wymieszane mąki i łączymy z resztą składników 1 min./ obr. 1. odważamy amaretto i ostatecznie mieszamy 10 s./ obr. 1.

    Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (żeby boki równo się piekły). Po upieczeniu rzucamy tortownicą (spodem do dołu) z wysokości ok. 20-30 cm o podłogę (żeby biszkopt nie opadł).

    Ostudzony biszkopt należy podzielić na 3 części. Naponczować dolny, a później po nałożeniu masy mascarpone i wysmarowaniu środkowego krążka od dołu masą kajmakową, ponczem nasączyć górę.

     

  2. MASA KAJMAKOWA:

    Rozdrabniamy czekoladę, orzechy i migdały 5-10s./ obr.8. Wysypujemy do innego naczynia.

    Mleko, cukier i masło gotujemy 15 min./Varoma/ obr.3-4 (mleko nie kipi) - nie zakładamy miarki, żeby było parowanie. Łączymy z rozdrobnionymi składnikami i gotujemy 10 min./90*C/obr. 3. Ciepłą (ale nie gorącą) masą smarujemy dół środkowego krążka, a następnie dół górnego krążka biszkoptowego. Zostawić do dekoracji torta.

  3. MASA MASCARPONE:

    Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na noże umieszczamy motylek. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę 3 min./obr. 3. Po 2 min. wlewamy przez otwór pokrywy ostudzoną żelatynę. Przekładamy do innego naczynia.

    Opłukujemy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Odważamy morele i rozdrabniamy je 5-10s./obr. 5. Przekładamy do miseczki i zalewamy amaretto.

    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ucieramy żółtka, cukry i serek mascarpone 1 min./ obr. 4. Dodajemy śmietanę i łączymy 30 s./ obr. 2. Wkładamy morele i mieszamy 5s./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.2.

    Masą smarujemy dolny, naponczowany biszkopt i górę środkowego (też naponczowanego).

  4. PONCZ:

    Zalewamy kawę 1 MT (100 ml) gorącej wody i czekamy chwilkę, aż ostygnie. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i amaretto.

  5. ŁĄCZENIE TORTU:

    Dolny biszkopt - poncz - masa mascarpone - masa kajmakowa od dołu środkowego krążka - środkowy krążek nasączony ponczem - masa mascarpone - górny krążek od dołu z masą kajmakową - poncz - dokoracyjna warstwa masy kajmakowej.

Porady

Do masy kajmakowej (zamiast mleka i cukru) można użyć gotowej masy z puszki. Wtedy po rozdrobnieniu bakalii, dodajemy gotową masę, masło, amaretto i gotujemy 10 min./90*C/ obr. 3.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort amaretto

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: