Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
12
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 31
opublikowany: 16/09/17
zmieniono dnia: 16/09/17
Składniki
Ciasto
- 1, 5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła, niesolonego
- 7 łyżek cukru trzcinowego, nierafinowego
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
Nadzienie
- 500 g śliwek
- 3 białka
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczek cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wy robić 1min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę średnicy 26 cm.
Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć do lodówki na 30 min. - Śliwki umyć przekroić na pół, wypestkować.
Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na nim śliwki. - Piec w piekarniku 25 min w temp. 190 °C
- Założyć motylek wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 5 min/obr.3
Po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. - Po 20 min. wyjąć tartę z piekarnika i wyłożyć na nią ubitą pianę z białek, ozsmarować na cieście a następnie piec jeszcze 20 min. aż wierzch się lekko zarumieni.
Porady
Można jeść jeszcze ciepła.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszne ciasto!!
Jest sypkie, to prawda. Ale ja wysypałam je na formę i wykleiłam łatwo blaszkę. Nie dawałam do lodówki tylko od razu do piekarnika. Do ciasta dałam nieco mniej cukru a do bezy 2 łyżki więcej cukru pudru.
Jest mega pyszne, lekkie, wilgotne, beza taka, że palce lizać. 🙂
Wygląda smakowicie. Chyba w czasie pieczenia pojawił się drobny błąd. Zamiast 25 min powinno być 40 min. Pozdrawiam
Zrobiłam. Smaczne. Jednak do ciasta dodałam 3 żółtka ponieważ z 2 zrobiła mi się kruszonka. Polecam.
musialam dodac smietane
ciasto wychodzi sypkie