thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
12 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, niesolonego
  • 7 łyżek cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 500 g śliwek
  • 3 białka
  • 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczek cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wy robić 1min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę średnicy 26 cm.

    Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć do lodówki na 30 min.
  2. Śliwki umyć przekroić na pół, wypestkować.

    Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na nim śliwki.
  3. Piec w piekarniku 25 min w temp. 190 °C
  4. Założyć motylek wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 5 min/obr.3
    Po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną.
  5. Po 20 min. wyjąć tartę z piekarnika i wyłożyć na nią ubitą pianę z białek, ozsmarować na cieście a następnie piec jeszcze 20 min. aż wierzch się lekko zarumieni.

Porady

Można jeść jeszcze ciepła.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta ze śliwkami i bezą

Wydrukuj:

Komentarze