thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

składniki ciasta

  • 100 g ziarna żyta
  • 100 g ugotowanych ziemniaki, ostudzone
  • 3,5 MT ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • SIEMIE LNIANE
  • 400 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ziarno żyta zmielić 1min/obr 10 przesypać o innego naczynia.  Dodać drożdze  wlać ciepłe mleko i cukier rozmieszać 1 min/obr2. Dodać mąkę, sól, ostudzone ziemniaki, siemie lniane i wyrobić ciasto 3,5 min / obr Interwał.


    Włożyć do foremki o dł. 40x15 cm. Odstawić do wyrośnięcia do piekarnika ogrzanego do temp. 40-50 stopni na 20 min. Piec w temp. 200 stopni 35-40 min.

Porady

Można dodać ziarno słonecznika lub dyni wg własnych upodobań.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB PYSZNY

Wydrukuj:

Komentarze