- TM 31
Składniki
CIASTO NA TARTĘ
- szczypta soli
- 10 g wody letniej
- 2 żółtka kurze
- 10 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g masła zimnego
JABŁKA
- 5-6 szt jabłek, obranych wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
PIANA
- 2 białek kurzych, (pozostałych po oddzieleniu od żółtek)
- 1 łyżka cukru kryształu
KRUSZONKA
- 25 g mąki pszennej
- 25 g cukru kryształu
- 25 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności. Obroty 6, czas 20-30 sek.
Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.
Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. gochem.
Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C - JABŁKA
Cwiartki jabłek kroimy na plasterki i układamy na tarcie wyjętej z piekarnika. - W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min.
Kiedy piana jest już ubita dosypujemy łyżkę cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) .
Wykładamy na jabłka, równo rozsmarowujemy.
Na wierzchu posypujemy kruszonką. Do naczynia miksującego dajemy w podanej ilości składniki.
Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad tartą.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C, a dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.
CIASTO
PIANA
Kruszonka
Porady
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W końcu trafiłam na tartę, która nie rozwala się podczas krojenia i po prostu jest szybka do zrobienia oraz przepyszna!
żeby ciasto na spodzie nie wybrzuszyło się, tylko zostało płaskie.
A po co ten groch??
Are you sure to delete this comment ?