thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 23/08/11
zmieniono dnia: 02/01/15

Składniki

  • Polewa bezowa:
  • 40 g masła
  • 40 g soku z cytryny
  • 130 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 200 g wody
  • 4 żółtka, (zachować białka)
  • Krem cytrynowy:
  • posmarowania ciasta
  • 1 jajko, rozkłócone, do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mleka, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • kawałki
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • Ciasto:
  • 50 g cukru
  • 4 białka
  • 4 kropleoctu lub soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.

    Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wyrobić

    20 s/obr. 6.

    3. Ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę (O ok. 26 cm).

    Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i piec 20 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    4.

    Krem cytrynowy: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, podgrzać 5 min/90°C/obr. 4. Gotowy krem od razu wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    5.

    Piana z białek: Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego cukier, odstawić.

    6.

    Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodac ocet (sok z cytryny) i sól, ubijać 6 min/obr. 3

    . Na 30 s przed końcem ubijania dodać cukier przez otwór w pokrywie.

    7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując "czubki".

    8. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie "grill" i zapiekać przez parę sekund, az wierzch ciasta lekko zbrązowieje.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa z pianą z białek

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 28, 2024 at 06:57

    Geometry dash, Uwielbiam szczegółowe instrukcje, zwłaszcza krok po kroku proces przygotowania ciasta, kremu cytrynowego i pianki z białek jaj. Wydaje się, że jest to idealny deser, który może zaimponować gościom lub cieszyć się nim z rodziną. Dziękujemy za udostępnienie!

  • maja 16, 2019 at 00:00

    patisoon: to co na wierzchu to nie beza tylko lekka pierzynka , nie można jej suszyć, jestem nawet pewna że się nie da, to zapiekanie służy tylko temu żeby się lekko zrumieniła.

    TARTA jest pyszna na świeżo, jeśli postoi to traci lekko na wartościach smakowych natomiast tak jak piszesz może się zdarzyć że nawet podejdzie wodą.

  • maja 3, 2019 at 17:34

    Niestety nie wyszło tmrc_emoticons.-( Maksymalana temp u mnie to 300 stopni, po kilku sekundach wyjęłam bezę czarną ale w środku całkiem surową i zaczęła podchodzić wodą. Teraz probuję ją suszyć w piekarniku ale czuję że całość będzie do wyrzucenia tmrc_emoticons.-( Jak temperatura powinna być do bezy? I jaka ona powinna być w środku?

    patisoon

  • grudnia 9, 2018 at 14:22

    Polecam 😊 Pyszna 😋

  • grudnia 9, 2018 at 11:18

    GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI PRZEKUPUJĘ TĄ TARTĄ A ROBIĘ JĄ PO TO ŻEBY MIEĆ OKAZJĘ ZNÓW JEJ SKOSZTOWAĆ. DZIĘKUJĘ !!!

  • listopada 28, 2018 at 00:36

    Na razie poukładałam a jutro mam ogromną ochotę spróbować tmrc_emoticons.;)

    Ciasto:
    70 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej
    150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
    1 szczypta soli
    2 żółtka
    25 g mleka, zimnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko, rozkłócone, do posmarowania ciasta





    Krem cytrynowy:
    4 żółtka, (zachować białka)
    200 g wody
    50 g mąki kukurydzianej
    130 g cukru
    40 g soku z cytryny
    40 g masła





    Polewa bezowa:
    4 białka
    4 krople octu lub soku z cytryny
    1 szczypta soli
    50 g cukru

  • sierpnia 1, 2018 at 11:42

    Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane linijki tekstu, trzeba sie dobrze nakombinowac co z czym tak na serio ma byc. Prosba do autorki o rzucenie okiem raz jeszcze...

  • września 26, 2016 at 22:54

    pysznetmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: