thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 01/12/11
zmieniono dnia: 03/12/11

Składniki

pierniki: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej. lukier: cukier i woda. Dodatkowo- suszone figi i migdały.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

     

     

    Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i  mieszamy  10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.

     

    Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.

     

    Foremką wykrawamy kółeczka. Pierniczki  układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min.

     

    Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.

     

    Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.

    Na środku pierwszego kółka mocujemy  patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy następne kółeczko itd…. aż do żądanej przez nas wysokości świeczki. Oblewamy lukrem . Z przekrojonych suszonych  fig i migdałów robimy "płomyk".

Porady

Z podanej porcji ciasta wyszło mi 10 świeczek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świeczki z pierników

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 12, 2015 at 21:37
    5.0

    Świetny przepis.Świeczka udała sie,a reszta pierników już dawno zjedzona  tmrc_emoticons.~

  • listopada 8, 2015 at 21:04

    super!dzieci są zachwycone

  • grudnia 10, 2013 at 13:07
    5.0

    Są to świetne dekoracje świąteczne.Są bardzo smaczne. Jadłam osobiście. Party

  • grudnia 1, 2013 at 10:25
    5.0

     tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> PIĘKNA dekoracja świąteczna i do tego można ją zjeść ze smakiem. Dziękuję i POZDRAWIAM.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • listopada 30, 2013 at 21:38

    Beatko,  cieszę się ,że  świeczki się podobają tmrc_emoticons.) W tym roku  jeszcze  ich nie robiłam ,ale wkrótce się do tego zabiorę. tmrc_emoticons.) Nie trzeba czekać  aż pierniki zmiękną ,one są po upieczeniu w sam raz. Wszystko sobie najpierw przygotowuję i zaraz po upieczeniu zabieram się do  tworzenia świeczek. Używam patyczków grilowych, wykalaczka  jest zbyt krótka. Zyczę ipowodzenia . tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

  • listopada 30, 2013 at 21:05
    5.0

    Ciekawy przepis ,pięknie prezentująca się słodycz Love

    Czy ciasteczka trzeba piec wcześniej,aby zmiękły?

    Można użyć wykałaczki grillowej ,czy raczej grubszy patyczek?

  • czerwca 19, 2013 at 11:17

    Dopiero teraz wpadl mi w rece ten przepis :O :O :O  Swietny pomysl Big Smile Big Smile Big Smile  Prezentuje sie super Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 18, 2012 at 10:40

    Dziękuję  i polecam. Może to być również drobny upominek dla  znajomych  na świąteczny stół.

    Pozdrawiam Cooking 7 .

     

  • grudnia 4, 2012 at 21:02

    cudny pomysł - dziękuję, takie świeczki będą u nas na pewno !

  • grudnia 11, 2011 at 22:20
    5.0

    wspaniały przepis - ciasto wyszło pyszne - dziekuję tmrc_emoticons.)