- TM 31
Składniki
pierniki: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej. lukier: cukier i woda. Dodatkowo- suszone figi i migdały.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy 10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Foremką wykrawamy kółeczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min.
Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.
Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.
Na środku pierwszego kółka mocujemy patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy następne kółeczko itd…. aż do żądanej przez nas wysokości świeczki. Oblewamy lukrem . Z przekrojonych suszonych fig i migdałów robimy "płomyk".
Porady
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 10 świeczek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis.Świeczka udała sie,a reszta pierników już dawno zjedzona
super!dzieci są zachwycone
Są to świetne dekoracje świąteczne.Są bardzo smaczne. Jadłam osobiście.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> PIĘKNA dekoracja świąteczna i do tego można ją zjeść ze smakiem. Dziękuję i POZDRAWIAM." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Beatko, cieszę się ,że świeczki się podobają W tym roku jeszcze ich nie robiłam ,ale wkrótce się do tego zabiorę. Nie trzeba czekać aż pierniki zmiękną ,one są po upieczeniu w sam raz. Wszystko sobie najpierw przygotowuję i zaraz po upieczeniu zabieram się do tworzenia świeczek. Używam patyczków grilowych, wykalaczka jest zbyt krótka. Zyczę ipowodzenia . Pozdrawiam
Ciekawy przepis ,pięknie prezentująca się słodycz
Czy ciasteczka trzeba piec wcześniej,aby zmiękły?
Można użyć wykałaczki grillowej ,czy raczej grubszy patyczek?
Dopiero teraz wpadl mi w rece ten przepis :O :O :O Swietny pomysl Prezentuje sie super
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję i polecam. Może to być również drobny upominek dla znajomych na świąteczny stół.
Pozdrawiam .
cudny pomysł - dziękuję, takie świeczki będą u nas na pewno !
wspaniały przepis - ciasto wyszło pyszne - dziekuję