![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/549d5726-0b00-4d39-a6b0-25e9153714be/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/cb210c9a-08f2-45fe-a89b-100f60478cf5/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/9306a029-df8c-4621-b408-ca0bb58d955d/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/eae7bd63-a8a6-49ac-995a-1a86e9d4a41c/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/55586922-8a95-4bca-8697-4c163e1240b4/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/0f734761-7fc4-4998-910d-842bd49428a4/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/3c2294ed-ef01-4cc1-ba97-9a385f455a8d/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/65b0d766-d6a7-4e3b-8edb-f763ae588b86/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/c3a61f15-02db-4861-b151-4d31c0b38c04/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/fpwmbue1-f2726-197362-cfcd2-hslgpber/1dea351f-0e24-4817-bf5d-428e698670b7/main/szwedzkie-buleczki-cynamonowe.jpg)
Składniki
CIASTO
- 250 g mleka pełnotłustego
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g masła miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
NADZIENIE
- 50 g masła
- 2 czubatych łyżeczek cynamonu, mielonego
- 50 g cukru perlistego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże, 50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2
2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/
"Ciasto"
3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy 3 min/37st.C/obr.2
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt około 40 x 45cm
CIASTA
Porady
Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha, pycha. Najlepsze jakie robiłam z TM
Właśnie zajadam 😋 rewelacja. Pyszne bułeczki. Polecam i dziękuję za przepis 😘
Bułeczki są przepyszne🤤 ciasto fajne nie klei się takze nie trzeba je maka podsypywac, ja nie używam wałka tylko rękami je rozciagam jest bardzo elastyczne. Zawsze robię z 2 porcji bo 1 jest na raz🙈
Niebo w gębie! Kiedy robiłam je pierwszy raz w ciągu 15 minut od wyjęcia z piekarnika nie pozostał po nich nawet ślad😂
Bułeczki rewelacyjne, cała blacha zjedzona w 15 min 😂Pycha, dziekuje za przepis 👏
Aleksabdra1977: myślę, ze mozna dodac do masy np ser bialy, sernikowy, mascarpone, ricotta bądź jakis dżem, jabłka lub inne owoce
Bułeczki doskonałe ! Przepis idealny 👍
polecam
Bułeczki jak dla mnie troszkę za suche.
Może gdyby w środku była jakaś masa to byłyby lepsze.
Bułeczki wyszły znakomicie, również na mleku bez laktozy ciasto wyrosło fantastycznie, to informacja dla uczulonych na laktozę, bułeczki wzbogaciłam o rozkruszone orzechy.
Bardzo dobre i szybciutkie. Robiłam na suchych drożdżach - bardzo dobre.![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Are you sure to delete this comment ?