thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 08/08/12
zmieniono dnia: 13/03/13

Składniki

CIASTO

  • 250 g mleka pełnotłustego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 50 g masła miękkiego
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania bułeczek

NADZIENIE

  • 50 g masła
  • 2 czubatych łyżeczek cynamonu, mielonego
  • 50 g cukru perlistego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże,  50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2

    2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/Ciasto"Ciasto"

    3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy    3 min/37st.C/obr.2

    4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy  na prostokąt około 40 x 45cm

     

  2. 5. Następnie  smarujemy placek rozpuszczonym maslem z cynamonem , posypujemy cukrem perlistym i potem rolujemy zaczynając od szerszej strony.  Zrolowane ciasto kroimy na kawałki grubości około 2 cm i układamy na blachę. Pozostawiamy  do wyrosnięcia na kolejne 0,5 godz.

     

  3. 6. Wyrosnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy po wierzchu cukrem perlistym

    7. Rozgrzewamy piekarnik do 200st.C , wkładamy blachę z bułeczkami na środkową półkę i pieczemy 15min,  do uzyskania złocistego koloru

Porady

Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która  uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZWEDZKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: