thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

CIASTO

  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • masło do formy

MASĘ SEROWĄ

  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu tłustego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki rodzynek koryntek, namoczonych w rumie
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej, smażonej
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5


    Ciasto wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

  2. MASA SEROWA:;


    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić białka,  dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3


    2. Pianę przełożyć do dużej miski


    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6


    4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6


    5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 4


    6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.


     

  3. 2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.


    Piec w piekarniku około 1 godz.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 21, 2018 at 21:16

    Mi ciągle piana z białek po ubiciu się z po chwili upłynnia .Nie wiem czemu.Jakies rady?

  • czerwca 21, 2018 at 21:10

    sernik pyszny ale proponuje ciasto kruche upiec pierw ,potem zalac masą serowa i znów do pieca.

  • stycznia 26, 2014 at 23:37

    Nic się nie przejmuj. Próbuj dalej. Każdemu się to zdarza. mnie też. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • stycznia 26, 2014 at 22:51

    ja ostatnio nie wyczuwam momentu i przebijam samo masło..  :O

  • maja 1, 2013 at 18:37

    Cieszę się, że udało Ci się dojść do metody ubijania białek i śmietany.  tmrc_emoticons.)   Tak to własnie jest. Pamiętaj: wprawa czyni mistrza. Cieszę się też , że sernik smakuje.tmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 1, 2013 at 13:11

    Zgadza się, po metodach prób i błędów dochodzę do tych samych wniosków.

    Obecnie nie ustawiam czasu, a obroty daję nie wyższe niż 3 i pilna obserwacja w jakim stanie są białka.

    Właśnie dziś udało mi się ubić pianę doskonale (4białka - 4min.obr.3 oczywiście z motylkiem).

    To samo muszę poćwiczyć z ubijaniem śmietany, ostatnio nagminnie nie wyczuwam momentu i jest .....masło.

    Pozdrawiam, a sernik jest znakomity, pozatym ciasto kruche uniwersalne również nadaje się do innych wypieków.

  • maja 1, 2013 at 12:34

    tmrc_emoticons.;) Big Smile Czas ubijania białek na piane jest bardzo różny i zależy  od kilku rzeczy, tj: ilości białek, wielkości jajek, świeżości jajek. Podany czas prosze traktować jako orientacyjny, zawsze można wczesniej zajrzeć do naczynia i sprawdzić stopień ubicia. Proszę zwrócić uwagę, że w tym przepisie jest 10 białek, a więc sporo. Nie ma określonego czasu ubijania białek na pianę, zawsze jest to względne. To jest moje zdanie, ale może ktoś ma lepszą receptę.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 1, 2013 at 10:47

    Jak należy ubić piane z białek w thermomiksie, proszę o odpowiedź tych którym zawsze się udaje

    chodzi o czas i obroty - 7min to jednak za długo

  • marca 18, 2013 at 16:24

    Ja teżMagdę Gessler uwielbiam i cenię za szaloną wiedzę! Ciesze się , że tępi tych kulinarnych brudasów!  Grażynko, marzę ,żeby taka Magda Gessler pokazała jak się gotuje zdrowo z TM!   . Może doczekam zmian? tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 18, 2013 at 16:22

    tmrc_emoticons.;) Mozna zmienić kolejność czynności i najpierw wykonać masę serową, przełożyć do innego naczynia, a potem na końcu ubić pianę , dodać do masy i wymieszać. Jednak ubita wcześniej piana nie powinna podchodzić wodą, bo wyrobienie masy serowej trwa krótko - 7 minut. Jeżeli nawet, to  na dnie nie jest woda, lecz nieubite białko. Można go nie dodawać bo jest to niewielka ilość. Taka zaproponowana kolejność była w przepisie Magdy i ja też tak to ujęłam.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: