Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Placek z makiem i masą kajmakową
- 250 gramy maku mielonego
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 jajek
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zapach migdałowy
- 250 litra mleka
- 10 gramy bakali, orzechy, migdału , rodzynki
- 1 puszki masy kajmakowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zagotowanym mlekiem zalej mak.Orzechy rodrobnij ob4, 2s. przesyp do miseczki,odsącz mak na sitku.
Do naczynia miksujacego wrzuć 5 zółtek ,dodaj cukier utrzej ob5, 2 min,dodaj mak i bakalie.Przełóż do miski.
Umyj naczynie miksujace dobrze osusz.
Załóż motylek,ubij białka ob.4 ,1 min.
dodaj do masy makowej,delikatnie wymieszaj. Mase przełóż do blaszki , piec 30 min w temeraturze 175st.C
Po wystudzeniu wylej mase majmakową na placek i udekoruj orzechami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
"Sous-vide" Ile cukru jest potrzebne do tego ciasta ?
Wiesia
Are you sure to delete this comment ?