Składniki
kruszonka
- 70 gramów mąki krupczatki
- 50 gramów cukru
- 50 gramów masła
ciasto
- 700 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 gramów cukru
- szczypta soli
- 250 gramów mleka chudego
- 60 gramów masła roztopionego lekko przestudzonego
- skórka otata z 2 pomarańczy
- 30 gramów drożdży
- 300 gramów puree z dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia
Do naczynia miksującego wlać letnie mleko i rozpuszczone masło, dodać puree z dynii i skókę otatą z pomarańczy. Wymieszać 30 sek./ obr. 3
Dodać pozostałe składniki sypkie : mąkę, cynamon , sol , cukier a na końcu pokruszone dożdże. Wyrobić 3 min/ /
Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm lub 2 keksówki, wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Piekarnik nastawić na 175ºC. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku (bez temoobiegu) przez 35-45 minut- do suchego patyczka.
kruszonka
ciasto
Porady
Do ciasta użyłam mrożonego puree z dyni przygotowanego w sezonie dyniowym . Przepis na puree dyniowe : niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temp. 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na puree.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo dobra i aromatyczna drożdżówka, mąke dałam przenną pól na pół z orkiszową i aromat pomarańczowy pięknie pachnie POLECAM
Placek jest rewelacyjny ,pięknie rośnie.Ja nie lubię cynamonu w drożdżówce ,więc dałam aromat cytrynowy i mnóstwo bakalii.
Polecam wszystkim.Słoneczko
Are you sure to delete this comment ?