- TM 31
Składniki
- 250 g mąki
- 200 g miodu, płynnego
- 2 żółtka
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g wiśni, w syropie, bez pestek
- Polewa:
- 30 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady, w kostkach
- 50 g masła
- bakalie, kolorowy lukier, ozdoby do dekoracji
- 80 g masła, miękkiego
- Ciasto:
- 200 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.
2. Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.
3. Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
4. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.
5. Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.
Polewa:
6. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.
7. Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.
8. Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.
9. Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.
Informacja:
· Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki.
· Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.
Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.
Ciasto:
- 1. Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.
- 2. Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.
- 3. Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
- 4. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.
- 5. Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.
Polewa:
- 6. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.
- 7. Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.
- 8. Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.
- 9. Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.
Informacja:
- · Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki.
- · Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.
Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
I kształt i smak odpowiada nadchodzącym dniom
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Mam nadzieję że do świąt o nim nie zapomnę
Super! A ja to zrobię jako choinkę
Mixi, Ty sama jesteś jak gwiazda hi hi a tak w ogóle to Ty jesteś chłopczyk czy dziewczynka ?
Mixi dziękuję za przepis Uwielbiam czytać takie przejrzyste przepisy nie mam takiej foremki,ale coś wymyślę Pozdrawiam serdecznie.
Akurat mam taką forme w kształcie gwazdki, dostałam w prezencie a ciasto wyglada smakowicie wypróbuję w tym roku na świeta
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję