thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 500g puree dyniowego*
  • 150g orzechów laskowych lub migdałów
  • 120g cukru trzcinowego
  • 100g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej (można użyć gotową mąkę jaglaną)
  • 80g miękkiego oleju kokosowego lub masła
  • 6 jajek
  • czubata łyżka naturalnego kakao
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej

polewa czekoladowa

  • 1/3 szklanki dowolnego mleka
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła

opcjonalnie

  • marmolada lub powidła do przełożenia
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Zakładamy motylek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (3-4min/obr.3,5), a następnie przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do lodówki. Naczynie opłukujemy i wycieramy do sucha.
  2. Orzechy mielimy razem z komosą (15s/obr.10), zgarniamy pył na dno naczynia i mielimy ponownie (15s/obr.10), a następnie przekładamy do innej miseczki.
  3. Cukier mielimy na puder (6s/obr.10), dodajemy żółtka i olej kokosowy - ucieramy bez użycia motylka (2min/obr.5). Dodajemy puree dyniowe, orzechy zmielone z komosą, kakao i przyprawy - całość mieszamy (15/obr.5). W razie potrzeby należy dodatkowo przemieszać ciasto kopystką. Gotową masę łączymy z ubitymi wcześniej białkami (ja robię to w osobnej dużej misce, bo tak wygodniej), mieszamy delikatnie plastikową łyżką lub łopatką, a następnie przekładamy do tortownicy o śr. 24cm (spód wykładam papierem do pieczenia a boki smaruję olejem kokosowym i obsypuję delikatnie mąką).
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto można przełożyć marmoladą lub powidłami gdy ostygnie.
  5. Polewa: olej kokosowy rozpuszczamy z mlekiem i cukrem (3min/60℃/obr.2), dodając pod koniec kakao. Upewniamy się, że nie ma grudek (jeśli są - można zmiksować polewę na wyższych obrotach), odstawiamy polewę na 10-15min (nie zamykamy pokrywy naczynia). Gdy polewa ostygnie mieszamy ją ponownie (6s/obr.4), a następnie wylewamy na ciasto. Wierzch ciasta dodatkowo posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Piernik dyniowy (ciasto dyniowe bez glutenu)

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 27, 2021 at 13:57

    mam pytanie o komosę - normalnie przed gotowaniem trzeba ja dokładnie opłukać, bo zawiera ziarenka piasku. Czy w zw z tym należy ja opłukac i wysuszyć a potem blendować? czy blendowac mokrą? Czy w ogóle nie płukac?

  • października 24, 2020 at 15:12

    Wyszło super, dziękuję za ciekawy przepis

    Cooking 7
    Zamieniłam tylko połowę cukru na syrop klonowy i dodałam do naczynia dynię upieczoną w piekarniku i zmiksowałam na obr. 10 (nie miałam tego pure)
    Jak wystygnie wrzucę zdjęcie

  • października 29, 2017 at 09:47
    5.0

    Wyszło super. Polecam.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: