

- TM 31
Składniki
ciasto: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej.
lukier
- cukierek toffi
- woda sodowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy 10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Małym nożykiem wykrawamy gwiazdki różnej wielkości ( wcale nie muszą mieć bardzo regularnych kształtów), natomiast małym kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.
Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.
Na podstawę choinki wybieramy największą gwiazdkę. Mocujemy na środku patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy kółeczko i podobnie - smarujemy lukrem ,nakładamy mniejszą gwiazdkę i kółeczko itd…aż do uformowania drzewka.
Tak przygotowane drzewko polewamy obficie lukrem (zaczynając od wierzchołka). W momencie kiedy lukier zaczyna zastygać obsypujemy choinkę kolorową posypką .Na czubku przyklejamy lukrem udekorowaną , najmniejszą gwiazdkę.
Jeśli starczy nam jeszcze zapału dekorujemy naszą choinkę małymi świeczkami zrobionymi z cieniutkich świeczek na party.
Porady
Choinki można przechować do następnego roku (oczywiście dobrze zabezpieczone przed łakomczuchami).
Z tej porcji ciasta wyszło mi 8 choinek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Coż to pisać, mniam mniam pozdrawiam
Ela Klejnowska
Pozdrawiam Grazynko
Dziękuję Ci Gabrysiu
Ciesze się i mam nadzieję ,że choinki "spisały "sie jak należy. :O Pozdrawiam serdecznie 
Upiekłam, poskaladałam, są piękne.
Będę Cię Małgosiu reklamowac na naszym wigilijnym spotkaniu jutro.Dziękuję za pomysł. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Patrzac na te cudenka nie moge sie juz doczekac Swiat
Mam tylko nadzieje ze moje choineczki beda rownie imponujace 