Składniki
nadzienie makowe
- 50 gramów roztopionego masła
- mak
- cukier do smaku
ciasto
- 500 gramów mąki tortowej
- 2 łyżeczki majonezu
- 20 gramów drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 gramów cukru
- 50 gramów roztopionego masła
- 325 gramów mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko podgrzać ok 2 min./ 50 stopni/ obr.1
Dodać rozpuszcone masło, cukier i sól.
Gdy mleko z pozostałymi skladnikami lekko ostygnie do 37 stopni dodac pokruszone drożdże , majonez i makę.
Wyrobić ciasto 2 min.30 sek./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu TM przykrytym pokrywką z nałożoną miarką do czasu aż ciasto uniesie miarkę i zacznie się wydostawać na zewnątrz .
Ciasto wyjąć na blat opruszony mąką i lekko wyrobić formując wałek.
Podzielić na 16 kawałków. Z każdego kawałka formować kulę , nakryć wilkotną ściereczką i pozostawić do ponownego wyroścnięcia na 5-10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190ºC
Uformowane bułeczki kłaśc po 8 sztuk na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 15-20 minut.
Spryskać piekarnik woda i piec 20-25 minut.
ciasto
Porady
Bułeczki można nadziewac też serem, orzechami, cynamonem lub ulubiona konfiturą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pychotki
Przepisy podobne, ale nie identyczne. Na pewno w jego przygotwanie włożyłaś dużo pracy bietka
Pozdrawiam Mixi
Jakimś cudem mi umknął - a sprawdzałam w wyszukiwarce i nie wyskoczył
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
tak zgadza się też mam przepis na te bułeczki PLUSZKI w ulubionych ale użytkownika Mahalii są bardzo dobre polecam
Hmm, często robię te bułeczki z takiego samego przepisu Mahalii, zamieszczonego dokładnie 2 lata temu:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/pluszki-czyli-bu%C5%82eczki-rosyjskie/340847
Są naprawdę pyszne
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Znowu bułeczki .Fantastycznie, chyba się nie oprę
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?