thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Murzynek pod pierzynką

  • 350 gramów margaryny
  • 200 gramów cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 20 gramów wody
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 470 gramów mąki
  • 0,5 litry śmietana, 36% tłuszczu
  • 2 torebki śmietanfixu
  • 15 gramów gorzkiej czekolady
  • 30 gramów cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. W naczyniu miksującym gotujemy margarynę, cukier, kakao i wodę, 6 minut, temp. 100 st, obroty 2. Nastepnie przelewamy masę do innego naczenia i studzimy ok 40 min.
  2. 2. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy.
  3. 3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli. Ubijać 1 min 30 sek. obroty 3. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia.
  4. 4. Do naczynia wlewamy przestudzoną masę z żółtaki, dodajemy mąkę i proszęk do pieczenia. Mieszamy 1 minutę obroty 3. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy 30 sek. obroty 4.
    Masę przelewamy do brytfanny, pieczemy 50 minut w tempraturze 150 st C.
  5. 5. Do naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy bardzo schłodzoną śmietanę, ubijamy na obrotach 4 przez ok 40 sekund. Następnie dodajemy cukier puder i śmietanfix. Mieszamy 15 sekund, obroty 4.
    Ubią bitą śmietanę nakładamy na wystudzone ciasto i posypujemy rozdrobnioną gorzką czekoladą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek pod pierzynką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?