thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez bietka
opublikowany: 04/21/13
zmieniono dnia: 07/28/14

Składniki

bita śmietana

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g), nie jest konieczne bo ciasto jest słodkie
  • 1 opakowanie śmietan-fix

syrop mleczny

  • 25 gramów rumu (opcjonalnie)
  • 400 gramów mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 400 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka 3-3,5%

ciasto

  • 115 gramów roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki Sody spożywczej
  • 180 gramów mąki totowej
  • 220 gramów cukru
  • 6 dużych jajek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Blaszkę o wymiarach 35x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek .

    Białka umieścić w naczyniu miksującym, nałożyć motylek, dodać szczyptę soli i ubijać 3-3,5 min/obr 3-4 do uzyskania sztywnej piany. Następnie dalej ubijać przez jeszcze ok 1,5 min/ obr 3-4  dodając sodę i stopniowo cukier. Cukier powinien się całkiem rozpuścić. Ubitą pianę przełożyć do miski i odstawić. Naczynie miksujące umyć.

  2. Do czystego naczynia dodać żółtka z resztą cukru i ucierać do uzyskania puszystej masy ok 1,5 min/ obr.4  Następnie dalej ucierać obr.4 - stopniowo dodawać mąkę i masło na przemian, do uzyskania spójnej konsystencji. Utarte ciasto wyłożyć do miski z pianą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Całość przelać do foremki do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 25 minut , aż ciasto będzie złociste a patyczek wbity w nie suchy.

    Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić bez wyciągania z blachy do temperatury pokojowej. Wystudzone ciast ponakłuwać gęsto widelcem, co ułatwi wnikanie syropu mlecznego.

  3. syrop mleczny
  4. Składniki na syrop powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie trzy rodzaje mleka oraz rum wlać do czystego naczynia miksującego, dokładnie wymieszać  30 sek./ obr.6 i tak przygotowaną mieszanką powoli polewać ciasto, zwracając szczególną uwagę na nasączenie brzegów. Cisto powinno wypić płyn w ciągu 5-10 minut. Jeśli mamy wrażenie, że ciasto już nie przyjmie więcej mleka można zmniejszyć ilość - mi zostało ok 100 ml.

  5. Tak nasączone ciasto wstawić do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.

  6. Ciasto przed podaniem najlepiej przełożyć z foremki na tackę lub odrobinę większą blachę -  blaszkę z ciastem należy nakryć tacką i wprawnym ruchem odwrócić " do góry nogami".  Ściągamy papier do pieczenia z wierzchu .

  7. bita śmietana
  8. Tuż przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę i ubijać ok 1 min/ obr. 4, stopniowo dodać śmietan-fix  Ubitą śmietanę wyłożyć ją na wierzch ciasta , udekorować owocami.

Porady

Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/ciasto-trzy-mleka-meksykanskie-pastel.html   lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Meksykańskie ciasto " Trzy mleka" -Pastel de tres leches

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?