- TM 31
Składniki
- Paczka wafli
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- kostka masła
- 5 paczek herbatników
- 10 dkg wiórków kokosowych.
- Na krem:
- Kostka masła
- 3 żółtka
- 3 torebki cukru waniliowego
- 25 ml alkoholu
- 5 łyżek cukru, .
- Do dekoracji:
- Kilka wyłuskanych orzechów
- kandyzowany ,kolorowy ananas
- cukier puder
- kilka suszonych moreli
- rodzynki
- kawałek skórki z cytryny, kurkuma.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu umieszczamy w dwóch porcjach połamane herbatniki i rozdrabniamy na drobniejsze kawałki czas-3-4 sek/poz4. Wykładamy do miski
Mleko gotujemy z cukrem i masłem czas-6 min/temp.90 stopni/poz.2. Po ostygnięciu wlewamy do pokruszonych herbatników,dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką i powstałą masą przekładamy wafle. Przykrywamy papierem , obciążamy i odstawiamy na noc.
Gdy całość się zwiąże, nożem wykrawamy owal zbliżony do kształtu jajka.
Krem:
Do naczynia zakładamy motylek, wkładamy masło pokrojone na kawałki, wsypujemy cukier i ucieramy krem czas-7 min/poz.4 . Pod koniec ucierania dodajemy po jednym żółtku i alkohol.
Kremem pokrywamy wierzch i boki mazurka.
Boki obsypać zmielonymi orzechami, natomiast z reszty produktów do dekorowania stworzyć swoją dekorację, taką jaka nam sie podoba. Ja użyłam głównie suszonych owoców, natomiast połówki jajek i kurczaka zrobiłam z gęstego lukru z dodatkiem kurkumy i skórki z cytryny.
Mazurek przed podaniem na stół schłodzić w lodówce. Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis dodałam do wypróbowania Pozdrawiam
Bardzo śliczny mazurek w tym roku robię własny - ale dodaje do wypróbowania także Twój pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję