- TM 31
Składniki
- 50 g masła, miękkiego
- 4 żółtka
- 600 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
- Masa makowa:
- 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
- 80 g Migdałów
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
- 4 białka
- Lukier:
- 200 g cukru
- 20 g wody
- 120 g cukru
- 60 g drożdży
- 200 g mleka
- Ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.
2. Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa:
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.
5. Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.
6. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.
Przygotowanie makowca:
1. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.
2. Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.
Lukier:
- Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
- Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
Makowiec poprostu przepyszny, idealny i bardzo prosty w wykonaniu.
Polecam ten przepis 👌
KASIAGRZESIUPIETRZ: robiłam i tak, i tak. Jak z gotowej masy to i tak dodawałam więcej bakalii
Makowca nie piekłam, ale skorzystałam z przepisu na masę makową. Dodałam skórkę z pomarańczy i likier Amaretto. Wyszła WSPANIAŁA. Masą tą nadziałam mufunki. Niebo w gębie.
Pierwszy raz wyszedł mi makowiec, który wygląda i smakuje.
nie zawijałam ciasta w papier do pieczenia.
Wstawilam do zimnego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 170 stopni. Nie popękał. 😀
mamamysia: Dziś zrobiłam masę makową wg innego przepisu, również uważam że mam powinno się parzyć przed zmieleniem. Tm poradził sobie z mokrym makiem. Wyszło super. Oto link
https://www.google.com/amp/s/www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/thermomix-masa-makowa/amp/
Pozdrawiam
Bat:Trzy ostatnie składniki z lukru powinny być w cieście. Trzeba przeczytać przygotowanie i wszystko będzie jasne.
Nic rozumiem listy składników. Do lukieru drożdże ?
Bardzo dobry makowiec. Polecam.
Pyszny polecam.Pierwszy raz robiłam makowca i wyszedł super, bardzo delikatne ciasto, następnym razem do maku dodam skórkę pomarańczową. Dziękuję za przepis.
Też pierwszy raz robiłam makowiec wyszedł wyśmienity.