thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
30 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 20/12/10
zmieniono dnia: 02/05/22

Składniki

  • 50 g masła, miękkiego
  • 4 żółtka
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki aromatu wanilinowego do ciast
  • Masa makowa:
  • 80 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 80 g orzechów laskowych, wyłuskanych
  • 80 g Migdałów
  • 500 g maku
  • 350 g mleka
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego, do ciast
  • 4 białka
  • Lukier:
  • 200 g cukru
  • 20 g wody
  • 120 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 200 g mleka
  • Ciasto:

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30 s/37ºC/obr. 1.

    2.    Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat wanilinowy, wyrobić 2min/ /, przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

     

    Masa makowa:

    3.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    4.    Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.

    5.    Do naczynia miksującego dodać wcześniej rozdrobniony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, gotować 15 min/90ºC/obr. 3.

    6.    Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami i aromat migdałowy, wymieszać 5 s/obr. 4, przełożyćdo innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.

    7.    Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, część odłożyć do posmarowania ciasta, resztę przełożyć do masy makowej, wymieszać za pomocą kopystki.

     

     

     

    Przygotowanie makowca:

    1.    Ciasto podzielić na trzy równe części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować pianą z białek, a następnie masą makową, każdy kawałek zwinąć jak roladę. Rolady zawinąć luźno w pergamin, zostawiając ok. 3-4 cm miejsca na wyrośnięcie. Boki i górę pergaminu można spiąć spinaczami.

    2.    Wstawić do zimnego piekarnika, piec przez 50-60 min w temp 190ºC.

     

    Lukier:

    1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 30 s/obr. 10.
    2. Dodać wodę, wymieszać 15 s/obr. 4, otrzymanym lukrem polać ciepłe rolady makowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: