- TM 5
Składniki
na masę bakaliową
- odrobina wody
- 100 g moreli suszonych
- 50 g rodzynek
- 100 g suszonej śliwki bez pestek
- 100 g daktyli bez pestek
- 100 g żurawiny
- 100 g orzechów ziemnych
- 100 g herbatników szkolnych
- 1 czekolada gorzka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Czekoladę rozdrobnić w "Blokada naczynia miksującego" , obr 1o tak długo aż otrzymamy drobny proszek. Odsypać trochę do obtoczenia.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać orzechy i herbatniki i również rozdrobnić na obr 10.
3. Dodać do tego pozostałe składniki. Wody ok. 2-3 łyżki. Miksować razem na obr 8 aż do uzyskania lepkiej, jednolitej masy. Jeśli jest sucha, dodać jeszcze odrobinę wody.
4. Z tak powstałej masy, wilgotnymi palcami, formujemy kuleczki i obtaczamy je w sproszkowanej czekoladzie.
Porady
Wielkość kuleczek zależy od konsumenta. Ja robię malutkie, bardziej podzielne.
Przepis nadaje sie do każdego modelu TM.
Można zmieniać proporcje składników wedle upodobań smakowych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniałe w smaku. Polecam
Fantastyczne
Właśnie zrobiłam je po raz drugi - są świetnym sposobem na przygotowanie słodyczy dla dzieci (moje są alergiczne). Idealne połączenie czekolady i suszonych owoców. Za pierwszym razem robiłam bez moreli i też super. I wrzucam ciastka, które akurat mam (dzisiaj było to troszkę suchych herbatników - bo dzieci nie dojadły). Jeszcze tylko dodam, że kluczowa jest czekolada - ona rzutuje na ogólny smak
Bardzo dziękuję za przepis - już prawie znam go na pamięć co świadczy tylko o tym jak bardzo mi przypasował