thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
15 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 12/09/13
zmieniono dnia: 06/11/13

Składniki

nadzienie

  • 300 g malin, lub więcej według uznania

masa budyniowa

  • 2 opakowania budyniu malinowego lub waniliowego
  • 2 łyżecvzki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki oleju

ciasto

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki proszek do pieczenia
  • 250 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
  1. Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, czas 40 sek / obr. 5, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. Wyrobione ciasto dzielimy na 60%(dół) i 40% (góra). Tortownicę (28-30 cm średniy, lub formę prostokątną 33 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 C.

    Do naczynnia miksującego wkładamy motylek.

    Gdy podpieczony spód przestygnie ubijamy białka na sztywno
    (1 min / obr.4), dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się skłądników. Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy maliny i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta lub robimy szachownicę z ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

     

Porady

Ciasto kruche możemy zamrozić i zetrzeć na tartce z dużymi oczkami.

Przepis pochodzi ze strony internetowej: //mojamalakuchnia.blogspot.com/2012/08/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka.html 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: