Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
- 500 g tłuszczu, do smażenia
- szczypty soli
- 100 g kwaśnej śmietany, około
- 25 g spirytusu, około
- 20 g masła
- 4 żółtka
- 230 g mąki pszennej
- 230 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 20 g masła
- 25 g spirytusu, około
- 100 g kwaśnej śmietany, około
- szczypty soli
- 500 g tłuszczu, do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać - 1 min 30 s/
Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Pokroić paski szerokości 3 cm, długości 8-10 cm, uformować faworki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor i osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszne.
Dodalam 60 g mąki, cukier waniliowy i zamiast spirytusu zastosowałam rum.
Pierwszy raz w życiu robiłam faworki, wyszły pyszne i kruche, świetny prosty przepis (po przeczytaniu komentarzy również dodałam więcej mąki)👍
Przy drugiej porcji moja modyfikacja polegała na dodaniu o 80 g mąki więcej, dodaniu cukru waniliowego oraz 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Wyszły konkretniejsze - mniej chrupkie, bardziej miękkie. Jak kto woli 😉 Tak czy inaczej przepis godny polecenia 😊
Polecam - najlepiej z podwójnej porcji od razu, bo ja muszę dorobić 😊 Zgodnie z komentarzami poniżej należy dodać więcej mąki.
Pyszne, kruche.Właśnie zakończyłam poszukiwania żeby skorzystać znowu z tego przepisu. Teraz już zapisuję w swoich kolekcje Polecam.
Polecam. Musiałem dodać odrobinę więcej mąki. Jak dla mnie lepsze trochę bardziej wypieczone. Pozdrawiam
elabonczak: faworki z reguły robi się z samych żółtek
Dlaczego jest 2 przepisy podane o co chodzi.
Witam dzięki za ten przepis właśnie sie zastanawiałam czy mogła bym zrobić faworki w Termomiksie i proszę ,tu znalazłam przepis, a jaki prosty i szybki pozdrawiam
Rewelacyjny przepis😊
Are you sure to delete this comment ?