thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

CIASTO

  • 2 żółtka
  • 120 g cukru trzcinowego, lub 90g xsylitolu
  • 50 g ziaren dyni
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 15 g ziaren czarnego sezamu
  • 100 g oleju rzepakowego, (lub 100g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego)
  • 150 g wody
  • 100 g płatków błyskawicznych gryczanych, np.polskiej firmy MELVIT
  • 400 g mąki gryczanej, np.polskiej firmy MELVIT

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego zaczynając od składników płynnych.

    Wyrabiać przy pomocy kopystki czas 15-20 s , obroty 5

Porady

CIASTECZKA są idealne dla alergików, a dodatkowo cukier brzozowy obniża ich kaloryczność. Dodatek cukru brzozowego sprawia również, że ciasteczka są wsam raz dla diabetyków.

Ciasto jest dość ciężkie i trudne do rozwałkowania. Jeżeli ciasto jest za mało zwarte można dodać trochę wody ( ok. 25-50 g)

Ciasto rozwałkowywac partiami na ok. 0,5 cm grubości i wykrawać okrągłe ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 - 30 min, w temp. 180 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTKA GRYCZANE BEZGLUTENOWE

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 4, 2016 at 01:05
    5.0

    użyję zamiast jajek siemienia lnianego, ale na pewno wyjdą tak samo dobre tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

  • listopada 18, 2015 at 20:40

    Polska firma Melvit nie ma w ofercie ani mąki ani płatków gryczanych BEZGLUTENOWYCH.

    Ciasteczka smaczne, ale z pewnością mają zbyt dużą zawartość glutenu. Osoby na diecie muszą użyć składników z przekreślonym kłosem.

  • grudnia 4, 2014 at 08:53
    4.0

    Wczoraj upiekłam te ciacha. Są wyśmienite! Ale moje dzieci ich nie chcą jeść, chyba za bardzo pachną gryką tmrc_emoticons.-) Nie szkodzi, mi i mężowi bardzo smakują!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • listopada 25, 2014 at 22:58

    Gryczane...................... kupcie produkty i zróbcie te ciastka. Wszyscy moi znajomi zawsze je wyjadają Cooking 7

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY