thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez raas
opublikowany: 11/11/16
zmieniono dnia: 11/11/16

Składniki

Masa makowa

  • 200 g mak mielony, towar kupiony w Lidlu
  • 30 g cukier wanilinowy
  • 200 g powidła śliwkowe
  • 200 g mleko 3,2%
  • 6 łyżeczek cukier
  • 1 jajko
  • 1 g aromat migdałowy, wartość podana w przybliżeniu

Ciasto

  • 150 g masło
  • 450 g mąka pszenna 450
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 125 g mleka 3,2
  • 45 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Masa makowa
  1. Wszystkie składniki masy oprócz jajka wrzucamy do garnka, mieszamy dokładnie i stawiamy na bardzo małym gazie. Gotujemy ok 30-40 minut, raz na jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Masa na początku będzie sucha...

    Tuż przed użyciem masy na ciasto dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto
  3. 1. Masło wrzucamy doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mieszamy 3min/40'/Mieszanie"Mieszanie"

    2. Dodajemy resztę składników i mieszamy 4min/Ciasto"Ciasto"

    Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na jakies 40-60min (może być w osobnej misce lub Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ).

    Następnie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na cienki placek ok 5mm i nakładamy masę makową.

    Rolujemy ciasto z makiem i delikatnie spłaszczamy rulon. Rulon tniemy na 4-5cm kawałki. Kawałki nacinamy pośrodku na 3/4 wysokości i boki delikatnie wywijamyna zewnątrz.

    Bułeczki smarujemy białkiem lub mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 15minut.
  4. Smacznego!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki z makiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?