Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
BABKA AJERKONIAKOWA
- 250 g AJERKONIAKU
- 250 g oleju
- 250 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 160 STOPNI C
2. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK. DO NACZYNIA DODAĆ: jajka, cukier . Ucierać 4 min/37 st./ obr.3, po upływie 3 min. przez otwór w pokrywie wlewać powoli olej. Zdjąć motylek.
3. DODAĆ AJERKONIAK, MĄKĘ PSZENNĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I WYRABIAĆ "Ciasto" OK. 3 MIN/ OBR. 3
4. PRZEŁOŻYĆ DO FORMY BABKOWEJ, POSMAROWANEJ OLEJEM. PIEC W ROZGRZANYM PIEKARNIKU PRZEZ OK. 50 MIN
5. POSYPAĆ SUKREM PUDREM LUB POLEWĄ
Porady
JA MUSIAŁAM PIEC OK. 60 MIN, POONIEWAŻ ZA BARDZO MI WYROSŁA, TAKŻE PROSZĘ PILNOWAĆ W TRAKCIE PIECZENIA.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zmniejszyć cukier
Smak bardzo dobry ale mi wyszedł zakalec pewnie coś źle zrobiłam
Już w piekarniku nie mogę się doczekać
Babka bardzo pyszna , wilgotna i smaczna polecam !!!!
super babka, wilgotna i puszysta zarazem