- TM 31
Składniki
SŁONY KARMEL
- 150 g cukru
- 40 g wody
- 150 g śmietany, 30% tłuszczu
- 125 g masła, solonego,pokrojonego na kawałki
CIASTO
- 200 g masła, pokrojonego na kawalki,plus dodatkowa ilość do natłuszczeniaforemek
- 20 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
- 200 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao),pokrojonej na kawwałki
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do grnka wsypać cukier, dodać wodę, gotować na dość dużym ogniu ok. 9-10 min często miesząc, aż do uzysknia gęstego płynu. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać śmietanę, energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie umieścić ganek na kuchence, dodać masło i gotować na małym ogniu 2-3 min, aż do całkowitego roztopienia się masła. POwstały karmel przelać do słoika i odstawić.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć czekoldę, rozdrobnić 10s/obr.9. Czekoladę zagarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, podgrzać 3min./50°/obr.2.
5. Założyć motylek. Wymieszać 30 s/obr2 , w tym czasie przez otwórw pokrywie naczynia miksującego dodawać jajka.
6. Dodać cukier puder i mąkę, wymieszać 2min./obr.2. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek, piec 15-20 min (180°C).
7. Podawać na ciepło z karmelem.
SŁONY KARMEL
CIASTO
Porady
POTRZEBNE AKCESORIA
sloik typu twist
garnek (Ø 30 cm)
8 ceramicznych foremek do sufletów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pierwszy raz robiłam. Nie wiem dlaczego, ale po wyjęciu z piekarnika opadły może za szyybko polałam karmelem?