Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 01/09/15
zmieniono dnia: 01/09/15

Składniki

SŁONY KARMEL

  • 150 g cukru
  • 40 g wody
  • 150 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 125 g masła, solonego,pokrojonego na kawałki

CIASTO

  • 200 g masła, pokrojonego na kawalki,plus dodatkowa ilość do natłuszczeniaforemek
  • 20 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
  • 200 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao),pokrojonej na kawwałki
  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SŁONY KARMEL
  1. 1. Do grnka wsypać cukier, dodać wodę, gotować na dość dużym ogniu ok. 9-10 min często miesząc, aż do uzysknia gęstego płynu. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać śmietanę, energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ponownie umieścić ganek na kuchence, dodać masło i gotować na małym ogniu 2-3 min, aż do całkowitego roztopienia się masła. POwstały karmel przelać do słoika i odstawić.

  2. CIASTO
  3. 2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów   natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.

     

    3. Do naczynia miksującego włożyć czekoldę, rozdrobnić 10s/obr.9. Czekoladę zagarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

     

    4. Dodać masło, podgrzać 3min./50°/obr.2.

     

    5. Założyć motylek. Wymieszać 30 s/obr2 , w tym czasie przez otwórw pokrywie naczynia miksującego dodawać jajka.

     

    6. Dodać cukier puder i mąkę, wymieszać 2min./obr.2. Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek, piec 15-20 min (180°C).

     

    7. Podawać na ciepło z karmelem.

Porady

POTRZEBNE AKCESORIA

sloik typu twist

garnek (Ø 30 cm)

8 ceramicznych foremek do sufletów

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BABECZKI CZEKOLADOWE +SŁONY KARMEL

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?