thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Szynka gotowano-pieczona

  • 1 Szynka
  • Przyprawy wg.uznania
  • 2 krople Oliwa z oliwek do natarcia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. To moja taka improwizacja po przeczytaniu kilku przepisów tak więc:

    Szynke umywam osuszylam

    Natarlam przyprawami (według własnego uznania w moim przypadku tylko przyprawa do wieprzowiny papryka słodka granulowany czosnek i oliwa z oliwek( już wiem że następnym razem dodam więcej przypraw takich jak liść laurowy ziele angielskie a i przede wszystkim pieprz...teraz się bałam bo to był mój pierwszy raz)nie dodawałam żadnej soli bo szynka "irlandzka"(mieszkam w Irlandii) jest chyba konserwowana w solance i musiałam ją dobrze opłukać z nadmiaru)

    Zapeklowane mieso wsadzilam do worka do pieczenia a potem owinelam folia spożywcza i sięgnęłam gumkami recepturkami(następnym razem samo mięso scisnę sznurkiem mocno i nast.do wora)mieso zostawiłam na caly dzień w lodowce (można i dłużej).

    Do naczynia wlałam 1500g wody na przystawke varoma położyłam szynke zamknęłam

    70min/varoma/obr1.

    Następnie odlalam wodę z szynki odpakowalam z foli i worka samą szynke dalam do naczynia żaroodpornego.

    Piekarnik rozgrzać góra dół 200st. Wsadzić naczynie z szynka po 15 min na każdą stronę i gotowe.

    Do rana zostawiłam w naczyniu na blacie do wystygnięcia.

Porady

W każdym thermomixie można ją zrobić nie tylko tm5 😊😉



WYJAŚNIENIE :

Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: