- TM 5
Składniki
Szynka gotowano-pieczona
- 1 Szynka
- Przyprawy wg.uznania
- 2 krople Oliwa z oliwek do natarcia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- To moja taka improwizacja po przeczytaniu kilku przepisów tak więc:
Szynke umywam osuszylam
Natarlam przyprawami (według własnego uznania w moim przypadku tylko przyprawa do wieprzowiny papryka słodka granulowany czosnek i oliwa z oliwek( już wiem że następnym razem dodam więcej przypraw takich jak liść laurowy ziele angielskie a i przede wszystkim pieprz...teraz się bałam bo to był mój pierwszy raz)nie dodawałam żadnej soli bo szynka "irlandzka"(mieszkam w Irlandii) jest chyba konserwowana w solance i musiałam ją dobrze opłukać z nadmiaru)
Zapeklowane mieso wsadzilam do worka do pieczenia a potem owinelam folia spożywcza i sięgnęłam gumkami recepturkami(następnym razem samo mięso scisnę sznurkiem mocno i nast.do wora)mieso zostawiłam na caly dzień w lodowce (można i dłużej).
Do naczynia wlałam 1500g wody na przystawke varoma położyłam szynke zamknęłam
70min/varoma/obr1.
Następnie odlalam wodę z szynki odpakowalam z foli i worka samą szynke dalam do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać góra dół 200st. Wsadzić naczynie z szynka po 15 min na każdą stronę i gotowe.
Do rana zostawiłam w naczyniu na blacie do wystygnięcia.
Porady
W każdym thermomixie można ją zrobić nie tylko tm5 😊😉
WYJAŚNIENIE :
Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka powinna być wcześniej zapeklowana.
Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?
Super przepis.Szyneczka rewelacyjna
Surowa szynka.
Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z tą szynką irlandzką? Czy to musi być jakiś specjalny rodzaj szynki czy po prostu surowa szynka?
Are you sure to delete this comment ?