thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 3min
Czas całkowity
2h 20min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Nadzienie

  • RUKOLA
  • szynka parmeńska
  • 150 g pomidorków cherry
  • 150 g sera gouda
  • 1 kulka sera mozarella

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciasto

  • 150 g wody, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 250 g mąki pszennej typ 550

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pizza z szynką parmeńską i rukolą
  1. CIASTO

    1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier - wymieszać 15 sekund/obrót 2.

    2. Wlać wodę i wyrobić ciasto 2 minuty/Ciasto"Ciasto" .

    3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę (optymalnie 2 godziny), przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objetość.

     

    SOS POMIDOROWY

    1. Pomidory z czosnkiem, przyprawami i łyżką oliwy - zmiksować 20 sekund/obrót 5. Dobrze jest włożyć sos do lodówki na czas wyrastania ciasta, aby "przeszedł".

     

    PIECZENIE

    1. Piekarnik nagrzać do 250 st. C.

    2. Blachę posmarować oliwą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozciągnąć palcami. Uformować równy, cieniutki placek, nie zwracając uwagi na brzegi. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. 

    3. Na sos wyłożyć starty ser gouda oraz pomidorki przekrojone na pół (miąższem do góry).

    4. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, blachę umieścić w połowie.

    5. Mozarellę pokruszoną wysypać na pizzę i piec kolejne 5-7 minut, do momentu, aż brzegi dobrze się zarumienią.

    6. Na upieczonej pizzy rozmieścić plastry szynki parmeńskiej oraz rukolę.

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.;-)

Porady

Kolejną pizzę (jeśli robimy 2 x ciasto) piekę krócej, piekarnik już jest mocno nagrzany.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pizza na cienkim spodzie (idealna)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?