Składniki
SURÓWKE
- 20 g soli drobnej
- 1 papryka żółta, pokrojona na kawałki
- 120 g octu jabłkowego, lub winnego
- 80 g cukru
- 3-4 szczypty pieprzu
- 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
- 2 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 1000 g kapusty bialej, pokrojonej na kawałki
- 120 g wody mineralnej niegazowanej
- 100 g oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wlożyć 1/3 kapusty, rozdrobnić 12sek/obr.4. Przełożyć do innego naczynia (miseczki) . Czynność powtarzać z pozostała kapusta.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulki, rozdrobnić 3sek/obr.5 , zgarnać na dno naczynia
3. Dodać paprykę, rozdrobnić 4 sek/obr.4
4. Dodać wodę mineralna, ocet, cukier, sól, pieprz i, kminek i olej, wymieszać 10 sek/"Obroty wsteczne" /obr.3
5. Otrzymanym sosem polać kapustę i dikładnie wymieszać łdrewniana łyżka.
6. Surówkę włożyć do lodówki na 3-4 dni, każdego dnia mieszajac łyżka drewniana. Oczywiście można już jeść.
Porady
Przepis pochodzi z ksiażki "Lekka kuchnia". Zrobiłam, mam na kilka dni. Co dzień jest lepsza , a ponieważ jest sezon na młoda kapustę, to okazja , aby ja zrobić. Zdjęcie jest mojej surówki. S M A C Z N E G O !!!!!![[wysiwyg_imageupload:127:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo dobra suróweczka, dodaję marchew a zamiast octu cytrynkę
Jak dla mnie nic specjalnego, zbyt duzo tych plynnych skladnikow, surowka nadaje sie bardziej do sloikow. Kwestia gustu... ☺
Pyszna surowka ! Zrobilam ja dzisiaj pierwszy raz ! Polecam !
Bardzo dobra surówka i można ją dowolnie modyfikować Ja np. robię z dodatkiem marchewki
Muszę powiedzieć,że przepyszna surówka. Ja jednak dałam ocet jabłkowy bo nie miałam innego i użyłam jego 95g, jak dla mnie było ciut za kwaśne ale dodałam jeszcze kapusty tak ok. 350 g, 250 g marchewki (nie miałam zółtej papryki), jedną średnią pietruszkę, ok 35 g pora i dodałam na koniec natkępietruszki i koperek. Jak dla mnie surówka na 6
Bardzo smaczna surówka, po wystawieniu na stół prawie natychmiast pozostała pusta miska.
Ta surówka doskonale nadaje się na zimową sałatkę do słoiczków. Po prostu wkładamy ją ciasno do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanyym do 180 st. C. przez 15 minut. Potem wyjmujmy z piekarnika stawiamy do góry dnem, żeby wieczka "złapały". Polecam, jest świetna Ten wariant "wyszedł" mi przypadkiem bo zrobiłam jej dużo i nie miałam miejsca w lodówce do przechowywania.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, to zdjęcie jest moje Z przepisu na szpinakową roladę: http://www.przepisownia.pl/przepisy/szpinakowa-rolada-marylki/447813
było właśnie we wskazówkach a teraz go nie ma Przywędrowało do Ciebie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie wiem skąd się wzięło to zdjęcie z półmiskiem pod "Wskazówkami". To nie jet moje, chyba się "zawieruszyło" podczas wprowadzania nowej wersji przepisowni. Nie wiem jak je "wyciąć".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Alu, dzięki za świetne rady. O przyprawie "majeranek +kminek" nie wiedziałam i skrzętnie zastosuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"