thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/06/13
zmieniono dnia: 28/06/13

Składniki

SURÓWKE

  • 20 g soli drobnej
  • 1 papryka żółta, pokrojona na kawałki
  • 120 g octu jabłkowego, lub winnego
  • 80 g cukru
  • 3-4 szczypty pieprzu
  • 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
  • 2 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1000 g kapusty bialej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g wody mineralnej niegazowanej
  • 100 g oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlożyć 1/3 kapusty, rozdrobnić  12sek/obr.4. Przełożyć do innego naczynia (miseczki) . Czynność powtarzać z pozostała kapusta.

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  włożyć cebulki, rozdrobnić 3sek/obr.5 , zgarnać na dno naczynia

    3. Dodać paprykę, rozdrobnić 4 sek/obr.4

    4. Dodać wodę mineralna, ocet, cukier, sól, pieprz i, kminek i olej, wymieszać 10 sek/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3

    5. Otrzymanym sosem polać kapustę i dikładnie wymieszać łdrewniana łyżka.

    6. Surówkę włożyć do lodówki na 3-4 dni, każdego dnia mieszajac łyżka drewniana. Oczywiście można już jeść.

Porady

Przepis pochodzi z ksiażki "Lekka kuchnia". Zrobiłam, mam na kilka dni. Co dzień jest lepsza , a ponieważ jest sezon na młoda kapustę, to okazja , aby ja zrobić. Zdjęcie jest mojej surówki.     S M A C Z N E G O !!!!!![[wysiwyg_imageupload:127:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 19, 2016 at 08:28
    4.0

    bardzo dobra suróweczka, dodaję marchew a zamiast octu cytrynkę

  • maja 27, 2016 at 18:49
    1.0

    Jak dla mnie nic specjalnego, zbyt duzo tych plynnych skladnikow, surowka nadaje sie bardziej do sloikow. Kwestia gustu... ☺

  • kwietnia 3, 2016 at 12:08

    Pyszna surowka ! Zrobilam ja dzisiaj pierwszy raz ! Polecam !

  • października 11, 2015 at 17:58
    5.0

    Bardzo dobra surówka i można ją dowolnie modyfikować tmrc_emoticons.) Ja np. robię z dodatkiem marchewki tmrc_emoticons.;)

  • marca 26, 2015 at 11:25
    5.0

    Muszę powiedzieć,że przepyszna surówka. Ja jednak dałam ocet jabłkowy bo nie miałam innego i użyłam jego 95g, jak dla mnie było ciut za kwaśne ale dodałam jeszcze kapusty tak ok. 350 g, 250 g marchewki (nie miałam zółtej papryki), jedną średnią pietruszkę, ok 35 g pora i dodałam na koniec natkępietruszki i koperek. Jak dla mnie surówka na 6 tmrc_emoticons.) 

  • lipca 10, 2014 at 12:08
    5.0

    Bardzo smaczna surówka, po wystawieniu na stół prawie natychmiast pozostała pusta miska. 

  • września 7, 2013 at 23:04

    Ta surówka doskonale nadaje się na zimową sałatkę do słoiczków. Po prostu wkładamy ją ciasno do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanyym do 180 st. C. przez 15 minut. Potem wyjmujmy z piekarnika stawiamy do góry dnem, żeby wieczka "złapały". Polecam, jest świetna Ten wariant "wyszedł" mi przypadkiem bo zrobiłam jej dużo i nie miałam miejsca w lodówce do przechowywania.  tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 11, 2013 at 13:40

    Gabrysiu, to zdjęcie jest moje  Big Smile  Z przepisu na szpinakową roladę: http://www.przepisownia.pl/przepisy/szpinakowa-rolada-marylki/447813

    było właśnie we wskazówkach a teraz go nie ma  tmrc_emoticons.~  Przywędrowało do Ciebie   tmrc_emoticons.;)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 10, 2013 at 09:03

    Nie wiem skąd się wzięło to zdjęcie z półmiskiem pod "Wskazówkami". To nie jet moje, chyba się "zawieruszyło" podczas wprowadzania nowej wersji przepisowni. Nie wiem jak je "wyciąć". tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 10, 2013 at 08:59

    Alu, dzięki za świetne rady.  Big Smile O  przyprawie "majeranek +kminek" nie wiedziałam i skrzętnie zastosuję. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?