Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 15/05/24
zmieniono dnia: 27/11/24
Składniki
Risotto z szarpanym indykiem
- 200 g mięsa z piersi indyka
- 75 g ryżu parboiled
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 liście dowolnej sałaty
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 25 g cebuli
- 1 łyżki jogurtu naturalnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż 25g cebuli (+opcjonalnie kawałek papryki chili)
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
- Rozdrobnij (ustaw obroty 5 na 3 sekundy). Następnie skąłdniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.
- Na naczyniu postaw miskę i odważ do niej 200 g mięsa.
- Mięso pokrój na 4-5 cm kostkę (kostka nie powinna być zbyt mała) i dopraw ulubionymi przyprawami (sugerowane przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, imbir, kardamon). Odstaw na 10 minut do lodówki i w tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego dodaj zamarynowane mięso.
- Dodaj 60 g wody.
- Dodaj 25g koncentratu pomidorowego.
- Na pokrywe naczynia miksującego załóż koszyczek. Duś 13 minut w temperaturze 120 st. C (obr. wsteczne 4).
- Zdejmij koszyczek z naczynia, załóż miarkę. Rozdrobnij mięso (ustaw obroty wsteczne 4 na 4 sekundy).
- Szarpanego kurczaka wyłóż na ryż. Na wierzch dodaj rozdrobnioną sałatę, odsączoną kukurydzę i fasolkę, połówki pomidorków i łyżkę jogurtu (+opcjonalnie kolendrę/bazylię/natkę pietruszki/kiełki).
Porady
Użyj dowolnych warzyw, ryż wymień na makaron lub ulubioną kaszę !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze