thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Risotto z szarpanym indykiem

  • 200 g mięsa z piersi indyka
  • 100 g ryżu parboiled
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 25 g cebuli
  • 1 łyżki jogurtu naturalnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włóż 25g cebuli (+opcjonalnie kawałek papryki chili)

  2. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.

  3. Rozdrobnij (ustaw obroty 5 na 3 sekundy). Następnie skąłdniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.

  4. Na naczyniu postaw miskę i odważ do niej 200 g mięsa.

  5. Mięso pokrój na 4-5 cm kostkę (kostka nie powinna być zbyt mała) i dopraw ulubionymi przyprawami (sugerowane przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra/słodka, imbir, kardamon). Odstaw na 10 minut do lodówki i w tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  6. Do naczynia miksującego dodaj zamarynowane mięso.

  7. Dodaj 60 g wody.

  8. Dodaj 25g koncentratu pomidorowego.

  9. Na pokrywe naczynia miksującego załóż koszyczek. Duś 13 minut w temperaturze 120 st. C (obr. wsteczne 4).

  10. Zdejmij koszyczek z naczynia, załóż miarkę. Rozdrobnij mięso (ustaw obroty wsteczne 4 na 4 sekundy).

  11. Szarpanego kurczaka wyłóż na ryż. Na wierzch dodaj rozdrobnioną sałatę, odsączoną kukurydzę i fasolkę, połówki pomidorków i łyżkę jogurtu (+opcjonalnie kolendrę/bazylię/natkę pietruszki/kiełki).

Porady

Użyj dowolnych warzyw, ryż wymień na makaron lub ulubioną kaszę ! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z szarpanym indykiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?