Składniki
sos balsamiczny
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
nadzienie
- liście szpinaku sałatkowego
- orzechy włoskie, połówki
- 200 gramów sera taleggio ( można użyć sera brie lub camembert)
- 1 gruszka
- sól i pieprz
- 100 gramów kwaśnej śmietany, 18%
ciasto
- 125 gramów sera (świeżego np. twarogu, serka kremowego)
- 1/2 łyżeczki soli drobnej
- 1 jajko kurze
- 75 gramów masła
- 150 gramów mąki przennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić ciasto ok 2 min./obr 6
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godzin.
Formę do tarty nasmarować masłem.
Ciasto rozwałkować ( najlepiej na foli , w którą było zawinięte) i przełożyć do formy,
Podpiec prze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na jasno brązowy kolor . Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił, wystarczy ugnieść go widelcem. Wyjąć formę, nie wyłączać piekarnika. W trakcie pieczenia przygotować składniki nadzienia.
Obrać gruszki i pokroić w plasterki, ser pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem.
Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Położyć plasterki sera taleggio i półplasterki gruszki, posypać orzechami włoskimi i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut aż ser się roztopi.
Ocet balsamiczny oraz miód umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym gazie do zredukowania - sos ma zgęstnieć.
Upieczoną tartę posypać opłukanym szpinakiem i polać sosem balsamicznym.
Podawać na ciepło.
ciasto
nadzienie
sos balsamiczny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To co na zdjęciu jest czerwone to sos balsamiczny zrobiony z octu balsamicznego i miodu - aparat lekko przekłamuje kolory bo sos jest brązowy
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Bardzo smacznie ten opis wygląda. Co tam jest jeszcze za składnik w kolorze czerwonym? Czy o nim zapomniałaś?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?