- TM 5
Składniki
Ciasto na pierogi
- 330 g mąki pszennej
- 150 g wody (ciepłej)
- 20 g oleju roślinnego, (np. rzepakowy)
- 1 łyżeczka masła (w temp. pokojowej)
- 1 szczypta soli
Farsz (truskawki)
- 450 g truskawek (mogą być też zamrożone)
- cukier do smaku
Sos (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- cukier (do smaku)
- 50 g wody przegotowanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umyć, osuszyć, większe przeciąć na pół (jeżeli używamy świeżych owoców).
Jeżeli mamy z mrożone wystarczy je wkładać w ciasto wprost z zamrażalnika. (nie rozmrażać, bo będzie problem ze sklejaniem pierożków) - Na patelni rozgrzanej umieść wodę i cukier (rozpuścić) dalej dodać masło i podgrzać.
- Pozostaw trochę wody z ilości wskazanej w przepisie tak, aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów. (ciasto powinno być przykryte bo szybko wyschnie)
Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo trudno będzie je rozciągać, aby pomieścić truskawki). Wyciąć kółka na środku, podsypać szczyptę cukru i umieścić truskawkę, uformować pierogi.
Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
Przygotować truskawki ...
Przygotowanie sosu ...
Przygotowanie ciasta ...
Porady
Podawać na ciepło, polane ciepłym sosem maślanym.
Można też podać z jogurtem lub śmietaną
#Podczas zlepiania pierogów cukier dodaj pod truskawkę a nie odwrotnie. Będzie łatwiej skleić pieroga i nie będą kryształki cukru wchodzić pod sklejane brzegi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?