Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 18/12/20
zmieniono dnia: 20/12/20
Składniki
Pampuchy (kluski na parze)
- 120 g mleka, ciepłego
- 1,5 łyżki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 soli, szczypta
- 1,5 łyżki masła
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, mleko, mąkę, miękkie masło, jajko, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować 10 klusek (około 46 g jedna). Dolną część przystawki Varoma i wkład Varoma posmarować masłem. Ułożyć na nich kluski, przykryć pokrywą przystawki Varoma. Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, nałożyć przystawkę Varoma wraz z kluskami. Gotować na parze około 20 minut/Varoma/obr. 1. Przed zdjęciem pokrywy odczekać 2 minuty. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ja wody do ciasta nie dodawalam XD niestety mimo to ciasto jest klejace. Nie do opanowania. Musialam dosypac spora ilosc maki by wyrobic kulki. Na razie ciasto rosnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie pozdrawiam
KasiaK.:500g wody jest do gotowania a nie do ciasta 😉
Aluncia:ja po dodaniu 500g wody ciasto wyszło jak woda
Aluncia:ja po dodaniu 500g wody ciasto wyszło jak woda
Napewno 500 g wody? Ja tyle dałam to ciasto wyszło jak woda
Przepyszne! Moja rodzinka była zachwycona dziękuję za przepis
Znakomite. Pulchniutkie Cieszę się że trafiłam na ten przepis. Polecam
Are you sure to delete this comment ?