Składniki
do przygotowania leczo będą potrzebne
- 1 puszka pomidorów bez skóry, ja miałam całe, trochę rozdrobniłam nożem
- 1 ząbek czosnku, posiekanego nożem (nie wyciskam!)
- 2 łyżki gęstego ketchupu własnej roboty, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypty ostrej papryki, jest to wartość dla rodziny z dziećmi, jednak gdy lubicie ostrzejszą dozujcie ilość wedle własnego smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego
- 1 łyżka koncentratu bulionu wykonanego w TM
- 200 g pieczarek, pieczarki umyłam przekroiłam na pół i pokroiłam w grubsze plasterki. Zesmażyłam chwilę na patelni, na której smażyłam kiełbasę. Lubię wykorzystywać cały smak ze wszystkich potraw.
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
- 350 g kabaczka
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 łyżeczka soli
- 2 papryki czerwone spiczaste, Wybieram te papryczki, ponieważ są bardzo delikatne, słodkie w smaku, z delikatną nutką pikanterii
- 20 g oliwy
- 1,5 cebuli, ok. 150 g
- 1/2 puszki fasolki czerwonej bez zalewy, ja fasolę przepłukuję wodą
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do TM wkładam cebule, przekrojone na ćwiartki i rozdrabniam 3s/obr.1. Cebulę zgarniam kopystką ze ścianek i dodaję oliwę oraz sól i duszę 4min/120st.C/obr.1
2. Dodaję kabaczka i rozdrabniam 6s/obr.4. Zgarniam kopystką ze ścianek.
3. Następnie dodaję paprykę (trzy kolory w sumie dają 400-430g). Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroję na niezbyt cienkie paski. Dodaję również podsmażoną kiełbasę, koncentrat bulionu, cukier, pieprz i duszę 10min/100st.C/obr."Mieszanie"
4. Po upływie ustawionego czasu dodaję pozostałe składniki: pomidory z puszki (albo od razu krojone, albo jak mamy całe to to kroimy w kostkę), lekko podsmażone pieczarki, fasolkę czerwoną, ketchup, lub koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, zamykam pokrywę, zamiast miarki nakładam koszyczek i dalej dusić 10min/100st.C/obr. "Mieszanie"
5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. papryką ostrą.
Podaję na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu.
sposób wykonania:
Porady
Przepis dopasowałam do leczo, które znajduje się w kulinarnym ABC. Dlatego robię wszystko automatycznie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mmmmm pyszne leczo
Poecam!
Pychotka
Z bagietka super smak (dodalam 3 zabki czosnku)
Cieszę się, że smakował W gruncie rzeczy tyle tam składników, że kiełbasa wcale nie jest potrzebna. Ja bardzo ją lubię, inni domownicy też, dlatego dodaję
Bardzo ciekawy przepis, zamiast kielbasy dałam krajankę sojową, bo nie jem mięsa. Wyszlo przepyszne!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi