![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/pn2ttb7b-80e89-214957-cfcd2-e2dxf35m/aec1f18d-bef3-47e2-8e7a-93c797869d94/main/leczo-z-kabaczka.jpg)
Składniki
do przygotowania leczo będą potrzebne
- 1 puszka pomidorów bez skóry, ja miałam całe, trochę rozdrobniłam nożem
- 1 ząbek czosnku, posiekanego nożem (nie wyciskam!)
- 2 łyżki gęstego ketchupu własnej roboty, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypty ostrej papryki, jest to wartość dla rodziny z dziećmi, jednak gdy lubicie ostrzejszą dozujcie ilość wedle własnego smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego
- 1 łyżka koncentratu bulionu wykonanego w TM
- 200 g pieczarek, pieczarki umyłam przekroiłam na pół i pokroiłam w grubsze plasterki. Zesmażyłam chwilę na patelni, na której smażyłam kiełbasę. Lubię wykorzystywać cały smak ze wszystkich potraw.
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
- 350 g kabaczka
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 łyżeczka soli
- 2 papryki czerwone spiczaste, Wybieram te papryczki, ponieważ są bardzo delikatne, słodkie w smaku, z delikatną nutką pikanterii
- 20 g oliwy
- 1,5 cebuli, ok. 150 g
- 1/2 puszki fasolki czerwonej bez zalewy, ja fasolę przepłukuję wodą
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do TM wkładam cebule, przekrojone na ćwiartki i rozdrabniam 3s/obr.1. Cebulę zgarniam kopystką ze ścianek i dodaję oliwę oraz sól i duszę 4min/120st.C/obr.1
2. Dodaję kabaczka i rozdrabniam 6s/obr.4. Zgarniam kopystką ze ścianek.
3. Następnie dodaję paprykę (trzy kolory w sumie dają 400-430g). Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroję na niezbyt cienkie paski. Dodaję również podsmażoną kiełbasę, koncentrat bulionu, cukier, pieprz i duszę 10min/100st.C/obr.
"Mieszanie"
4. Po upływie ustawionego czasu dodaję pozostałe składniki: pomidory z puszki (albo od razu krojone, albo jak mamy całe to to kroimy w kostkę), lekko podsmażone pieczarki, fasolkę czerwoną, ketchup, lub koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, zamykam pokrywę, zamiast miarki nakładam koszyczek i dalej dusić 10min/100st.C/obr.
"Mieszanie"
5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. papryką ostrą.
Podaję na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu.
sposób wykonania:
Porady
Przepis dopasowałam do leczo, które znajduje się w kulinarnym ABC. Dlatego robię wszystko automatycznie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mmmmm pyszne leczo![Cooking 1 Cooking 1](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_1.gif)
Poecam!![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Pychotka![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Z bagietka super smak (dodalam 3 zabki czosnku)![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Cieszę się, że smakował W gruncie rzeczy tyle tam składników, że kiełbasa wcale nie jest potrzebna. Ja bardzo ją lubię, inni domownicy też, dlatego dodaję![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo ciekawy przepis, zamiast kielbasy dałam krajankę sojową, bo nie jem mięsa. Wyszlo przepyszne!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?