thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez bietka
opublikowany: 03/26/13
zmieniono dnia: 03/27/13

Składniki

  • 100 gramów czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 2 cukinie ok 350-400 gramów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 gramów mleka kokosowego
  • 500 gramów filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
  • 150-200 gramów wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki maka kukurydziana opcjonalnie dla zagęszczenia sosu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić 5 sek/obr.5

    Dodać oliwę i dusić 2 min. 30 sek./Varoma / obr.1

  2. Cukinię pokroić w ok 3mm plasterki.

    Dodać do naczynia i dusić ok 5-7 min./ varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.2

  3. Dodać mleko kokosowe, pomidory z puszki,wodę, kurczaka oraz przyprawy .

    Gotować 30 min/ 100 stopni/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 2

    Jesli sos bedzie zbyt płynny dodać 1-2 łyżeczki maki kukurydzianej dla zagęstnienia na ok 3-4 minuty przed końcem gotowania.

Porady

Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem Naan

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak po indyjsku z cukinią

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 27, 2015 at 18:59
    4.0

    Bardzo ciekawe połączenie smaków. Nie lubię cynamonu, ale tutaj zaryzykowałam i nie żałuję jest ok. Szkoda tylko, że wyszła taka ciapaja. Chyba, że potrawy indyjskie takie mają być?

  • sierpnia 13, 2013 at 18:57

    Danie smaczne. Jednak osobiście zmienjszyłbym ilość mleka kokosowe, gdyż w daniu było czuć je zbyt intensywnie. Zwiększyłbym także ilość papryki chilii i zamiast dawać sproszkowaną użyłbym świeżej.Ja użyłem 130g mleka kokosowego i połowe ostrej papryczki i danie smakowało dużo lepiej. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

  • marca 26, 2013 at 21:55
    5.0

    Przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?