thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/02/13
zmieniono dnia: 15/03/14

Składniki

ciasto na kluski

  • 280 gramów mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 jajka
  • 500 gramów mąki

masa serowa

  • 3 łyżki masła
  • 100 gramów twardego sera długodojrzewajacego o ostrym smaku -, Gruyère lub Cheddar
  • 8 plastrów łagodnego sera gouda lub ementaler
  • szczypta papryki słodkiej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto na kluski
  1. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody.

  2. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksujacym  wyrabiać 1 min./ obr.3


    Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy nałożonego na garnek  metalowego durszlaka o dużych oczkach i łyżki do rozcierania. Zagotować i po wypłynięciu  gotować ok 30 sekund.  Wyciagać łyżką cedzakową i przekładać do miski z zimną wodą w celu zahartowania - kluski mają być lekko twarde.

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. smarzenie klusek
  5. Wystudzone kluski dobrze odcedzić z wody.

  6. Na patelni o grubym dnie rozpuścić 3 łyżki masła, dodać kluski i przesmażyć krótko.


    Dodać rozdrobniony w thermomixie wcześniej ser i smażyć dalej na niewielkim ogniu cały czas mieszająć , aż ser się rozpuści całkowicie.

  7. Gdy ser się rozpuści ułożyć na wierzchu potrawy plasterki łagodnego sera i posypać mieloną słodką papryką.


    Nakryć pokrywką i duścić do rozpuszczenia sera ok 2,5 min.

  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  9. Ser tawardy w kawałkach zmielić drobno ok 6 sek./obr.6


    Przełożyć do miseczki.

Porady

 

Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza

//www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/serowe-szpecle/4975905

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Käsespätzle - Austiackie szpecle serowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 1, 2014 at 20:10
    5.0

    Kluski bardzo dobre , ale danie samo w sobie bardzo kaloryczne , dla smakoszów sera coś wspaniałego.

  • marca 15, 2014 at 00:11
    5.0

    Potwierdzam tmrc_emoticons.) Kluski są pyszne Love

  • marca 14, 2014 at 11:40

    Minął prawie rok od mojego poprzedniego wpisu i nic się nie zmieniło  Love  Cała rodzina uwielbia te "kluchy"  tmrc_emoticons.;)  POLECAM, kto jeszcze nie próbowal  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 25, 2013 at 21:38

    Dziewczyny te kluseczki są PYCHAAAAA  Love  Odkąd dostała w prezencie przecierak to robię je średnio raz w tygodniu; i modyfikuję przepis  tmrc_emoticons.)  Wszystkim baaardzo smakują  tmrc_emoticons.)  Dziękuję bardzo za ten pyszny przepis  Big Smile   tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 25, 2013 at 20:55

    Pewnie pycha. Lubimy takie kluseczki tmrc_emoticons.D  Do ulubionych.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 25, 2013 at 20:38
    5.0

    przepyszne! dzieki za przepis... ale bede musiala zainwestowac w przecierak bo robilam na takim niby sitku do gotowania na parze i jednak za male ma oczy i strasznie ciezko bylo mase przetrzec... moze musialabym dodac wiecej mleka na takie male oczka... ale i tak super wyszly choc przyznam ze calej masy nie przetarlam... sil mi zabraklotmrc_emoticons.;)

  • lutego 28, 2013 at 18:15
    5.0

    A ja nigdzie nie znalazlam tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Marta, kupilas tutaj ? Gdzie ?

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 27, 2013 at 19:28
    5.0

    Kluchy pyszne po prostu obłędnie dobre tmrc_emoticons.D  nieco kaloryczne ale co tam warto tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) a kluseczkomanie znam - ma ją moja rodzinka tmrc_emoticons.D zresztą nie tylko to jest w naszych zapasach tmrc_emoticons.D spróbujcie dziewczyny tmrc_emoticons.D nie pożałujecie tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • lutego 27, 2013 at 00:39

    Super! A ja odwiedziłam dziś 3 sklepy i w żadnym przecieraków nie było  tmrc_emoticons.(  I nawet nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 26, 2013 at 22:13
    5.0

    A ja dzis kupilam "przecierak" i na kolacjè byly juz gotowe.Nam smakowaly baaardzo!

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: