Składniki
ciasto na kluski
- 280 gramów mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony do smaku
- 2 jajka
- 500 gramów mąki
masa serowa
- 3 łyżki masła
- 100 gramów twardego sera długodojrzewajacego o ostrym smaku -, Gruyère lub Cheddar
- 8 plastrów łagodnego sera gouda lub ementaler
- szczypta papryki słodkiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksujacym wyrabiać 1 min./ obr.3
Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy nałożonego na garnek metalowego durszlaka o dużych oczkach i łyżki do rozcierania. Zagotować i po wypłynięciu gotować ok 30 sekund. Wyciagać łyżką cedzakową i przekładać do miski z zimną wodą w celu zahartowania - kluski mają być lekko twarde.
Wystudzone kluski dobrze odcedzić z wody.
Na patelni o grubym dnie rozpuścić 3 łyżki masła, dodać kluski i przesmażyć krótko.
Dodać rozdrobniony w thermomixie wcześniej ser i smażyć dalej na niewielkim ogniu cały czas mieszająć , aż ser się rozpuści całkowicie.
Ser tawardy w kawałkach zmielić drobno ok 6 sek./obr.6
Przełożyć do miseczki.
ciasto na kluski
smarzenie klusek
Porady
Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza
//www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/serowe-szpecle/4975905
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kluski bardzo dobre , ale danie samo w sobie bardzo kaloryczne , dla smakoszów sera coś wspaniałego.
Potwierdzam Kluski są pyszne
Minął prawie rok od mojego poprzedniego wpisu i nic się nie zmieniło Cała rodzina uwielbia te "kluchy" POLECAM, kto jeszcze nie próbowal
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dziewczyny te kluseczki są PYCHAAAAA Odkąd dostała w prezencie przecierak to robię je średnio raz w tygodniu; i modyfikuję przepis Wszystkim baaardzo smakują Dziękuję bardzo za ten pyszny przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pewnie pycha. Lubimy takie kluseczki Do ulubionych.Pozdrawiam
przepyszne! dzieki za przepis... ale bede musiala zainwestowac w przecierak bo robilam na takim niby sitku do gotowania na parze i jednak za male ma oczy i strasznie ciezko bylo mase przetrzec... moze musialabym dodac wiecej mleka na takie male oczka... ale i tak super wyszly choc przyznam ze calej masy nie przetarlam... sil mi zabraklo
A ja nigdzie nie znalazlam Marta, kupilas tutaj ? Gdzie ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Kluchy pyszne po prostu obłędnie dobre nieco kaloryczne ale co tam warto a kluseczkomanie znam - ma ją moja rodzinka zresztą nie tylko to jest w naszych zapasach spróbujcie dziewczyny nie pożałujecie pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super! A ja odwiedziłam dziś 3 sklepy i w żadnym przecieraków nie było I nawet nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
A ja dzis kupilam "przecierak" i na kolacjè byly juz gotowe.Nam smakowaly baaardzo!
Are you sure to delete this comment ?