thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
850 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Smalec staropolski

  • 70 g jabłek, pokrojonych na ćwiartki bez gniazd nasiennych
  • 70 g cebuli, białej przekrojonej na pół
  • 500 g słoniny, pokrojonej w kostkę 2 cm
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 4 łyżki mleka 3,2 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy jabłka i cebulę.
    Kroimy 5 s./ obr. 5
    Zawartość przekładamy do miseczki.
    Do czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy słoninę, boczek i mielimy przy pomocy kopystki 1 minuta /obr. 7
    Następnie ustawiamy poz. Varoma 60 min obr. 1-2
    10 minut przed końcem dodajemy sól, majeranek, cebulę i jabłka.
    1 minutę przed końcem dodajemy mleko.
    Smalec przelewamy do miseczki. Stawiamy w chłodne miejsce i nie ruszamy do momentu zastygnięcia.

Porady

Przed dodaniem cebuli i jabłek sprawdzić czy słonina z boczkiem się wytopiła. Jeśli potrzeba dodać jeszcze 10 minut Smalec można przelać do kilku słoiczków

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Smalec

Wydrukuj:

Komentarze