![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kunqrvxx-9ba2c-952410-cfcd2-2ac93eyj/730319bd-2f51-4e3b-bf5f-6760cfc427d5/main/losos-wedzony-na-zimno.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kunqrvxx-9ba2c-952410-cfcd2-2ac93eyj/d1c3b45f-525e-487e-b79c-c4a9a9b0dbbf/main/losos-wedzony-na-zimno.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/kunqrvxx-9ba2c-952410-cfcd2-2ac93eyj/b69e9232-0274-484e-b4dc-4e7b916f577d/main/losos-wedzony-na-zimno.jpg)
Składniki
łosoś
- 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
- 2 filety łosoś, filet bez ości
- 150 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
- natka pietruszki świeża, 1 duży pęczek
- 2 płaty łosoś, filet bez ości
- 500 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
- 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
- 1 pęczków Natki pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Filety łososia umyć (usunąć ości), osuszyć i pokroić każdy płat na 3-4 kawałki.
Wykonać marynatę: Imbir pokroić na kawałki, dodać natkę pietruszki i zmiksować w naczyniu miksującym ok. 30 sek.
"Blokada naczynia miksującego" .
"Brak obrotów wstecznych" 10. Zgarnąć kopystką zmiksowane składniki na dno naczynia miksującego. Dodać sól morską gruboziarnistą i wymieszać 30sek.
"Blokada naczynia miksującego"
"Obroty wsteczne" 3-4.
Na dno zamykanego dużego pojemnika ułożyć cienką warstwę marynaty na nią kawałek łososia i znowu marynatę tak aby powstało kilka warstw. Ostatnią powinna być marynata.Marynujemy 8-10 godz. ( w zależności od grubości filetów) trzymając pojemnik w lodówce. Po tym czasie należy filety opłukać w zimnej bieżącej wodzie, osyszyć i umieścić z powrotem w pojemniku w lodówce na 1-2 dni.
Porady
Zbyt długie marynowanie spowoduje, że łosoś może być zbyt słony. Można wtedy po wyjęciu z marynaty " wymoczyć" go kilkanaście minut w zimnej wodzie .Łosoś bardzo przypomina w smaku łososia wędzonego na zimno ze sklepu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zaciekawił mnie ten przepis, nigdy nie pomyślałam że mogę sama zrobić takiego łososia![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?