thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 02/09/13
zmieniono dnia: 24/02/16

Składniki

łosoś

  • 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
  • 2 filety łosoś, filet bez ości
  • 150 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
  • natka pietruszki świeża, 1 duży pęczek

  • 2 płaty łosoś, filet bez ości
  • 500 g soli morskiej, koniecznie gruboziarnista
  • 100-150 g imbiru świeżego, obrany ze skórki
  • 1 pęczków Natki pietruszki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Filety łososia umyć (usunąć ości), osuszyć i pokroić każdy płat na 3-4 kawałki.

  2. Wykonać marynatę: Imbir pokroić na kawałki, dodać natkę pietruszki i zmiksować w naczyniu miksującym ok. 30 sek. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 10. Zgarnąć kopystką zmiksowane składniki na dno naczynia miksującego. Dodać sól morską gruboziarnistą i wymieszać 30sek.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3-4. 

  3. Na dno zamykanego dużego pojemnika ułożyć cienką warstwę marynaty na nią kawałek łososia i znowu marynatę tak aby powstało kilka warstw. Ostatnią powinna być marynata.Marynujemy 8-10  godz. ( w zależności od grubości filetów) trzymając pojemnik w lodówce. Po tym czasie należy filety opłukać w zimnej bieżącej wodzie, osyszyć i umieścić z powrotem w pojemniku w lodówce na 1-2 dni.

Porady

Zbyt długie marynowanie spowoduje, że łosoś może być zbyt słony. Można wtedy po wyjęciu  z marynaty  " wymoczyć"  go kilkanaście minut w zimnej wodzie .Łosoś bardzo przypomina w smaku łososia wędzonego na zimno ze sklepu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łosoś "wędzony na zimno"

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY