thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

DŻEM

  • 1500 g żurawiny pozostałej po zrobieniu soku
  • 2 pomarańcze obrane ze skóry
  • 100 g miodu
  • 150 g cukru
  • 1 płaskich łyżeczek zmielonej kolendry
  • 1 płaskich łyżeczek soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    DŻEM
  1. Żurawinę,  pozostałą po zrobieniu soku,  wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i miksujemy 30sek/obr.10, potem wyjmujemy  z  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do miseczki  i przecieramy kopystką przez sitko wprost do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy 10min/100st.C/obr.2-3

    Przekładamy gotowy dżem do wyparzonych sloiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gotowe. Smacznego

  2. KONFITURY Z ŻURAWINY
  3. Możemy część  żurawiny, po zrobieniu soku (kolejny raz) , przełożyć gorącą wprost  do słoiczków , zakręcić i postawić do góry dnem. Wtedy mamy całe owoce w galaretce powstałej z resztek soku znajdującego się w owocach.

    Żurawina ma bardzo duzo pektyn i nie potrzebujemy żadnych zagęszczaczy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DŻEM - KONFITURA Z ŻURAWINY

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?