Składniki
Omlet czekoladowy
- 20 g odżywki białkowej czekoladowej
- 10 g mąki orkiszowej
- 80 g banana, dojrzałego
- 2 białka
- 1 żółtko
- 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g serka topionego, np. waniliowy Skyr
- dodatki, np. plastry banana, posypka Oreo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Założyć motylek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka z 2 jaj.
"Blokada naczynia miksującego"
Ubijać 1 min 30s/obr. 3.5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
Zdjąć motylek.
Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać 80g banana, zmiksować 10 s/obr. 5.
Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować 5 s/obr. 5
Do naczynia miksującego dodać 20g białkowej odżywki czekoladowej
Do naczynia miksującego dodać 10g mąki orkiszowej,
Do naczynia miksującego dodać 1 żółtko,
Do naczynia miksującego dodać 5g kakao naturalnego niesłodzonego
Do naczynia miksującego dodać 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać 10 s/obr. 2
Masę przełożyć do ubitych wcześniej białek i delikatnie wymieszać kopystką do momentu połączenia się składników.
Wylać masę na rozgrzaną patelnie. Smażyć pod przykryciem z dwóch stron około 2-3 min.
Gotowy omlet polać serkiem, udekorować platsrami banana i posypać posypką oreo.
Omlet czekoladowy podawać od razu po podaniu.
Porady
Zamiast 20g białkowej odżywki czekoladowej można użyć 20g budyniu czekoladowego, jednak odżywka nadaje daniu oryginalny smak i piękny aromat.
Dodatki można dostosować do własnych preferencji smakowych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?